Is Taylor Swift deel van een psyop?

Dr. Simone Driessen in WIRED over fandom en politiek
Taylor Swift with guitar
Kevin Winter - Getty Images

Hoe kon Taylor Swift veranderen van alt-right-lieveling in een grote samenzweerder? Toen Swift dit jaar werd uitgeroepen tot Time Person of the Year, zagen aanhangers van samenzweringstheorieën maar een verklaring: Taylor Swift is deel van een ‘psyop’ (psychological operation) die de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 moet beïnvloeden. Dr. Simone Driessen, mediaonderzoeker aan ESHCC, reageert hierop in WIRED Magazine.

Simone zegt dat fandom is samengesmolten met politiek en dat steun voor een bepaald standpunt daarmee makkelijk te verkrijgen is. “Fandom, in het bijzonder wat fans doen, kan als wapen worden gebruikt.” En daar is Taylor Swift een bijzonder voorbeeld van. Swifts naam trekt de aandacht en dat is macht. Dat is de reden waarom de staat Israël haar vaak tagt in social media posts en waarom #SwiftiesForPalestine haar hebben gevraagd om zich uit te spreken over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Beroemdheid wordt al eeuwen gebruikt door politieke bewegingen. De zaak van Taylor Swift is in die zin uniek dat ze in de eerste helft van haar carrière grotendeels apolitiek bleef. Iedereen kon toen zijn of haar waarden en ideeën op haar projecten. Maar toen ze zich de afgelopen jaren eindelijk uitsprak voor vrouwenrechten, LGBTQ+-rechten en Joe Biden, stootte ze sommige groepen af. Waaronder QAnon samenzweerders, die haar nu als ‘wapen van het regime’ zien voor de Amerikaanse verkiezingen van 2024.

Lees het volledige artikel in WIRED

 

Onderzoeker

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen