Toonaangevend rapport: investeren in muziek vergroot veerkracht van afgelegen gemeenschappen

Music scene
Remote community

Frank Kimenai, PhD-kandidaat aan ESHCC, is als hoofdonderzoeker betrokken bij Defining Resilience in Remote Music Ecosystems, het eerste grootschalige onderzoeksproject dat de link tussen investeren in muziek en maatschappelijke veerkracht in afgelegen en geïsoleerde gemeenschappen laat zien.

 

Defining Resilience in Remote Music Ecosystems is een samenwerking van het Center for Music Ecosysems en lokale muziekpartners in Nuuk (Groenland), Torshavn (Faroe Eilanden) en Juneau (Alaska). Met directe betrokkenheid van de lokale muziekscene in Nuuk, Torshavn en Juneau en academische steun van Erasmus Universiteit Rotterdam, laat het project zien dat muziek een onvoldoende benut, maar krachtig middel is in afgelegen, cultureel diverse en unieke gemeenschappen. Frank ontwikkelde de methodologie en de belangrijkste analyses voor het onderzoek.

 

Nordic town

29 baanbrekende aanbevelingen

Het onderzoek brengt artiesten, programmeurs en beleidsmakers op het noordelijk halfrond samen om te onderzoeken hoe de rol, impact en waarde van muziek in deze gebieden vergroot kan worden. Frank ontwikkelde de methodologie en de belangrijkste analyses voor het onderzoek. Met 29 aanbevelingen laat het baanbrekende rapport zien hoe we nu en in de toekomst acties en maatregelen voor het verbeteren van gemeenschappen beter kunnen identificeren en in kaart kunnen brengen.

Enkele aanbevelingen uit het rapport zijn:

  • De gedetailleerde impact van het in kaart brengen van de muzikale infrastructuur, plaatsen en ruimtes;

  • Hoe muziek een gezamenlijke communicatiestrategie tussen diensten en bedrijven kan versterken;

  • Hoe barrières te doorbreken en sterkere gemeenschappen op te bouwen door bewuste betrokkenheid met muziek en lokale muzikanten;

  • Hoe lokale en regionale overheden muziek kunnen ondersteunen en hoe zit dit het beste kunnen doen binnen de lokale context;

  • Hoe jongeren te ondersteunen en sneller te laten leren door muziek;

  • Hoe muziek talent behoudt en emigratie terugdringt en tegelijkertijd een hulpmiddel kan zijn om nieuwe talent en bedrijven van buitenaf aan te trekken.

 

Het onderzoek in de praktijk

In januari 2023 wordt het onderzoek in de praktijk gebracht met het ‘Music Policy Resilience Lab’, een 18 maanden durende denktank en een reeks aan Learning Labs. Music Policy Resilience Lab brengt verschillende afgelegen gemeenschappen samen en ondersteunt nieuwe activiteiten, beleid en strategieën ondersteunt die muziek een centrale rol geven in hun economische, sociale en culturele ontwikkeling.

Het Lab organiseert evenementen op de Faroe Eilanden (9 tot 12 maart 2023) en op Groenland (tijdens het Nuuk Nordisk Festival op 23 tot 27 mei 2023). Daarnaast zijn er virtuele ontmoetingen en nieuwe partnerships met marktleiders en experts.

Onderzoeker

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen