Vijfde Nationale Geschiedenisonderwijscongres: Terugblikken is Vooruitkijken

Op vrijdag 15 maart organiseerde de afdeling Geschiedenis van de ESHCC - in het bijzonder dr. Robbert-Jan Adriaansen - samen met de Vereniging van docenten in geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN) voor de vijfde maal het Nationale Geschiedenisonderwijscongres.

Vanwege het zestigjarig jubileum van VGN werd het congres opgeluisterd door de aanwezigheid van Koning Willem-Alexander. In het ochtendprogramma spraken Carla van Boxtel (UvA) en Tim Huijgen (RUG) over de ontwikkelingen in het geschiedenisonderwijs en de geschiedenisdidactiek van de laatste zestig jaar, en blikten zij vooruit op de toekomst van het vak. Naast de vaststelling dat zich de afgelopen zestig jaar in het geschiedenisonderwijs veel dezelfde discussies in verschillende vormen hebben herhaald bleek de mate waarin in de huidige initiatieven voor curriculumvernieuwing de stem van de docent gehoord zou worden een punt van zorg.

In de pauze van het congres sprak de koning met vertegenwoordigers uit het onderwijs, uit de lerarenopleidingen en met afgevaardigden van VGN en ESHCC. Het middagprogramma, dat bestond uit workshops voor geschiedenisdocenten, bekroonde een feestelijk en levend congres in een sfeervol Slot Loevestein.

Foto's van het congres