Waarom wil Polen zo graag die Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne?

Interview met dr. Iwona Gusc op Radio1 België
Military tank with camouflage

Leopard 2- tanks sturen naar Oekraïne, of niet. Dat was hét dilemma. Duitsland twijfelde, vreesde voor een verdere escalatie, andere lidstaten, waaronder Polen, wilden er vol voor gaan. Ondertussen heeft Polen de tanks aan Oekraïne geleverd, na groen licht van Duitsland. Maar waarom waren de Polen zo gebrand op het leveren van die tanks? Cultuurhistoricus Iwona Gusc werd geïnterviewd op Radio1 in België om een toelichting te geven.

Volgens Iwona Gusc liggen er een aantal historische en politieke redenen ten grondslag aan de wil van Polen om de tanks naar Oekraïne te sturen. Polen is een buurland van zowel Oekraïne als Rusland. De angst dat het conflict zich uitbreidt naar buurlanden is volgens Iwona Gusc een belangrijke reden voor het leveren van de tanks. Dit hangt samen met de conflictvolle geschiedenis tussen Polen en de voormalige Sovjet-Unie. Onder de Poolse bevolking heerst een langlopende vrees dat Rusland niet op zal houden bij Oekraïne maar ook andere delen van centraal Europa wil bezetten. Dus door Oekraïne te steunen probeert Polen ook zichzelf te beschermen.

Ook het positieve sentiment richting Oekraïne draagt bij aan de wil van Polen. Polen heeft zelf lang moeten strijden voor onafhankelijkheid. De wens van de Oekraïners om als onafhankelijk, soeverein land voort te bestaan is voor Polen dus heel herkenbaar.

Maar waar zit de crucs? De Leopard-2 tanks zijn van Duitse makelij. In Duitsland heerst juist de angst dat het leveren van de tanks aan Oekraïne zorgt voor verdere escalatie. Gusc geeft aan dat in Polen het gevoel heerst dat de Russische invasie in Oekraïne als escalatie gezien moet worden en tevens zijn Polen van mening dat de dreiging van Rusland met nucleaire wapens bluf is. Om Duitsland over de streep te trekken beroept Polen Duitsland op hun historische verantwoordelijkheid als land. Er wordt een beroep gedaan op de morele plicht van Duitsland om beter te weten dan tijdens de Tweede Wereldoorlog en nu aan de goede kant te staan.

Iwona Gusc sluit het interview af met de voorspelling dat Duitsland onder de druk van Polen en andere NAVO-landen akkoord zal gaan met het leveren van de tanks aan Oekraïne.

Inmiddels weten we dat Duitsland groen licht heeft gegeven en dat Duitsland, Polen en andere landen in totaal zo’n 300 tanks aan Oekraïne gaan sturen.

Onderzoeker
Meer informatie

Beluister het gehele interview op Radio1 België

Gerelateerde content
Dr. Iwona Gusc verscheen in verschillende interviews om te praten over de vluchtelingencrisis bij de Poolse grens.
Grens Polen en Wit-Rusland op de kaart

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen