Wankele Sokkels - Omstreden monumenten in de openbare ruimte

Een rapport door KNAW
KNAW

Op 23 oktober 2023 presenteerde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) het rapport Wankele Sokkels - Omstreden monumenten in de openbare ruimte. Het rapport onderzoekt controversiële openbare monumenten in Nederland en biedt aanbevelingen over hoe om te gaan met monumenten die betwist zijn geraakt door veranderende opvattingen over geschiedenis, samenleving en identiteit. Het rapport is het resultaat van een studie door een KNAW-commissie onder leiding van Maria Grever, emeritus hoogleraar Theoretische Geschiedenis en Historische Cultuur aan de ESHCC.

Het rapport betoogt dat openbare monumenten sterke emoties kunnen oproepen en verhitte debatten kunnen veroorzaken, vooral wanneer ze geassocieerd worden met kolonialisme, slavernij, racisme of andere vormen van onderdrukking. De commissie adviseert beleidsmakers en belanghebbenden om in dialoog en overleg te treden met alle betrokken partijen, zoals lokale bewoners, nakomelingen, activisten en deskundigen. Het rapport pleit ook voor meer historisch onderzoek en onderwijs over de oorsprong en betekenissen van monumenten, evenals betere registratie en documentatie van openbaar cultureel erfgoed.

Professor
Meer informatie

Het rapport is online beschikbaar en kan gratis worden gedownload.

Gerelateerde content
De bijeenkomst “Controversial Monuments and the Changing of Mnemonic Regimes” vindt plaats op vrijdag 8 december in Utrecht.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen