Debbie Varekamp

Vooral de kleinschaligheid van het onderwijs vond ik erg waardevol: daardoor was er altijd gelegenheid om diep op de literatuur in te gaan en iedereens inzichten te horen en te bediscussiëren.
Debbie Varekamp
Alumnus Maatschappijgeschiedenis, 2017

Na het afronden van mijn bachelor Geschiedenis was het volgen van de master Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit een logische volgende stap. Ik wilde een master doen waarin ik veel kon schrijven en veel vrijheid had in de onderwerpkeuze van zowel papers als mijn scriptie. Daarnaast had ik een voorkeur voor kleinschalig onderwijs en vond ik het belangrijk dat de geschiedenis voortdurend werd gelinkt aan relevante hedendaagse vraagstukken. Het programma van de master Maatschappijgeschiedenis sloot op deze wensen aan. Vooral de kleinschaligheid van het onderwijs vond ik erg waardevol: daardoor was er altijd gelegenheid om diep op de literatuur in te gaan en iedereens inzichten te horen en te bediscussiëren.

Vaardigheden

Als je geschiedenis studeert, gaan mensen er vaak vanuit dat je het in onderwijs gaat werken na je studie. Dat is zeker een optie, maar het hoeft niet. Tijdens de master Maatschappijgeschiedenis ontwikkel je een scala aan academische vaardigheden waar je in allerlei werkvelden profijt van hebt. Zo kun je als historicus goed hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden en weet je uit grote hoeveelheden informatie snel de kern te halen. Bovendien schrijf je tijdens de master Maatschappijgeschiedenis zo vaak en veel dat je na je afstuderen je hand niet meer omdraait voor welke schrijfklus dan ook. In de kleinschalige research workshops leer je nauw samenwerken met je medestudenten en raak je bedreven in het geven en ontvangen van feedback: vaardigheden die nuttig zijn in elke loopbaan.

Talent 4 Erasmus

Ik ben na mijn afstuderen aan de slag gegaan als trainee bij de Erasmus Universiteit via Rotterdam Talent 4 Erasmus, een traineeprogramma voor alumni van de EUR. Dankzij dit traineeship kan ik werkervaring opdoen op verschillende afdelingen van de Erasmus Universiteit, gecombineerd met een tweejarig opleidingsprogramma. Momenteel werk ik bij het International Office, waar ik me bezighoud met het verbeteren van de communicatie richting studenten en het stroomlijnen van de implementatie van nieuwe immigratiewetgeving. De analytische en communicatieve vaardigheden die ik tijdens mijn master heb geleerd, komen hierbij nog dagelijks van pas.