Tjeu Schellekens STAGE

Ga niet te lang mee in een routine waarvan je denkt dat het beter kan
Tjeu Schellekens
Stage bij Scapino Ballet Rotterdam

De werkzaamheden die ik uitvoerde bij Scapino waren van logistieke en organisatorische aard. Mijn taken waren heel divers: van het maken van draaiboeken en spreadsheets tot het begeleiden en bewaken van de processen binnen de producties en extra activiteiten zoals Lowlands, de Parade of optredens op locatie.

Projectmatig werken en denken is een leuke en uitdagende manier om een ‘kantoorbaan’ toch als uitdagend en vooral actief te zien. Het faciliteren van mogelijkheden voor creatieve genieën zoals de dansers en choreografen binnen Scapino is iets wat ik enorm gewaardeerd heb. Ik vond het fijn om anderen de kans en ruimte geven te doen wat zijn graag doen. De stage was fantastisch, het was gevarieerd en creatief. Het heeft me veel nieuwe vaardigheden geleerd maar ik heb ook kunnen werken aan het bijschaven van kwaliteiten die ik reeds in mijn bezit had.

Scapino Ballet Rotterdam werkt met behulp van overheidssubsidies, gemeentelijke subsidies en heeft hiermee verschillende regels te hanteren. Door de studie had ik hier meer kennis van dan mijn mede collega’s die stageliepen vanuit andere opleidingen. De structuur van de organisatie was goed te herkennen door de voorkennis vanuit de opleiding.

De stage heeft mijn visie op mijn toekomstige loopbaan heel erg beïnvloed. Mijn focus lag eigenlijk altijd op de beeldende kunst, zo was mijn culturele opvoeding. Dans was volledig nieuw voor mij en bij Scapino heb ik een nieuwe wereld ontdekt. En wat helemaal geweldig is: per september heb ik een baan gekregen bij Scapino, mijn stage is omgezet in een daadwerkelijke job!

Mijn advies aan toekomstige stagiairs? Houd er rekening mee dat de rol van stagiaire altijd een beetje vaag is. Wat mag je wel, wat mag je niet? Wanneer laat je teveel zien van jezelf en wanneer ben je te stil omdat je jezelf niet teveel wil opdringen? Mijn ervaring is dat het altijd even zwemmen is maar nieuwe input is voor veel bedrijven of organisaties altijd welkom. Veel bedrijven en organisaties zitten in een routine die zij zelf niet meer herkennen als minder functioneel. Ga niet te lang mee in een routine waarvan je denkt dat het beter kan, maar laat zien hoe het wellicht functioneler kan.