Een gesprek met Lisanne Veter, promovenda bij EGI en secretaris van de recent opgerichte Scientific Council van EGI. Lisannes promotieonderzoek richt zich op ‘behavioural governance’. Eerder behaalde zij de master in Management (MSc Business Administration) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de master Beleid, Communicatie en Organisatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Lisanne, gefeliciteerd met je nieuwe rol! Waarom is de Scientific Council opgericht?
“Dank je! Bij EGI hechten we veel waarde aan de verbinding tussen wetenschap en praktijk. We organiseren onze programma’s onder de vlag van Erasmus Universiteit Rotterdam en die academische fundering is heel belangrijk. Die onderscheidt ons, en dat willen we verder bestendigen en uitdragen. De Council helpt ons onder andere met het identificeren van relevante ontwikkelingen en publicaties, zodat het curriculum evidence informed en up to date is. Uiteraard hebben we ook goede governance afspraken gemaakt, zoals je mag verwachten van een governance-instituut. En inmiddels ben ik met verschillende leden van de Council bezig om onderzoeken op te starten.”
Kun je een voorbeeld geven van zulk onderzoek?
“We zijn bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van een tool die deelnemers aan het begin van de opleiding in kunnen invullen. De uitkomsten hiervan helpen om leerdoelen te formuleren. Dat helpt bovendien met het in kaart brengen van het beeld dat deelnemers hebben bij een ‘goede commissaris’ en welk gedrag daarbij hoort. Dat nemen we weer mee in het curriculum. Daarnaast hebben we de ambitie om onderzoek te doen op het gebied van bestuur en toezicht, gerelateerd aan de actualiteit. Vrijwel alle leden van de Council werken zowel in de praktijk als in de academie, dus ik denk dat we daar veel expertise voor in huis hebben.”
Hoe vertaalt zich dat naar de programma’s?
“Uiteindelijk gaat het om de juiste combinatie van elementen in een leergang: het moet inhoudelijk, actueel en wetenschappelijk gedegen zijn, maar wat we bieden is veel breder dan dat: het is een ervaring, waarbij persoonlijke ontwikkeling en interactie in de groep heel belangrijk zijn. Zoals Liesbeth altijd zegt: ‘boardwerk is mensenwerk’. We willen deelnemers stil laten staan bij vragen als ‘in welke mate verschilt professioneel gedrag binnen een raad van toezicht ten opzichte van ‘gewoon’ professioneel gedrag op de werkvloer?’. Reflectie is een essentieel onderdeel van het leerproces dat zorgt dat kennis wordt omgezet in concreet gedrag.”
Een mooie brug naar jouw eigen onderzoek?
“Ja! In mijn promotieonderzoek staat de mens centraal: het gaat over behavioural governance. Ik kijk naar de invloed van persoonlijkheden, waarden en life events op de strategische keuzes van bestuurders en toezichthouders, en hoe dat vervolgens impact heeft op bedrijfsuitkomsten. Wat neemt een bestuurder of toezichthouder mee in diens besluitvorming? Wat maakt dat de ene toezichthouder anders oordeelt over sociale dilemma’s dan de andere? Dat zijn centrale vragen. Naast functionele verantwoordelijkheden is er nog zo veel meer dat meespeelt. Mijn laatste paper ging bijvoorbeeld over de invloed van life events, in dit geval of ze getrouwd zijn en kinderen hebben. Ik beschrijf daarin welke invloed dat heeft op hun keuzes ten aanzien van bedrijfsgroei en het doen van investeringen bijvoorbeeld.”
Je gaat helemaal glimmen als je er over vertelt 😊
“Ja ik vind dit echt heel interessant! Een win-win waarbij onderzoek en onderwijs elkaar versterken vind ik het allerleukst. De programma’s zitten al goed in elkaar en zijn heel waardevol. Tegelijkertijd zijn er nu verschillende kansen om ze didactisch, onderzoekstechnisch en op het gebied van persoonlijke ontwikkeling verder te ontwikkelen. Ik ben dan ook heel blij met de aanstelling van de Council en de mogelijkheid om hier gezamenlijk aan bij te dragen, bijvoorbeeld door nieuw onderzoek op te zetten.”
Waar sta je nu?
“Ik ben in 2018 begonnen met mijn promotietraject bij EGI en zit nu in de afrondende fase. De alumnivereniging (de VCTE) is heel actief en ik vind het heel waardevol dat ik hier vanaf het begin van mijn promotie bij betrokken ben. Ook heb ik de afgelopen jaren de masterclass De Waarde(n) van Diversiteit opgericht. Het ontwikkelen en organiseren van een masterclass from scratch was heel leerzaam en een goede ervaring om alle facetten van programma management te doorgronden. Die inzichten neem ik altijd mee naast mijn onderzoeksperspectief. Ik vind die combinatie van praktijk en theorie heel leuk, ik kan er mijn creativiteit in kwijt en het is nooit saai. Sowieso hoef ik mij nooit te vervelen, want ik heb de afgelopen jaren zelf twee dochters gekregen. Dat waren zeker life events. Het ouderschap heeft mij gesterkt in de overtuiging dat we allemaal gewoon mensen zijn. En wie wij zijn buiten werk laten we niet thuis zodra we naar kantoor vertrekken.”
“Verder vind ik onze doelgroep extra interessant. Het zijn immers mensen die door hun positie de mogelijkheid hebben om veel impact te hebben op wat bedrijven en organisaties doen. En dát maakt dat het er dus ook echt toe doet wat wij hen meegeven. Dat is niet alleen een mooie kans, maar ook een bepaalde verantwoordelijkheid en dat motiveert me om het goed te willen doen.”