De aanpak van drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven

Evenementen
Date
Thursday 12 Sep 2019, 09:00 - 18:00
Type
Seminar
Location

Erasmus Paviljoen Theater, Campus Woudestein

Ticket information

Aanmelden kan via deze link.

Aanmelden Add to calendar

Het Centre for Information and Research on Organised Crime (CIROC) organiseert op donderdag 12 september 2019 een studiedag onder de titel: "De aanpak van drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven".

De Rotterdamse haven neemt mondiaal een belangrijke economische positie in. Als grootste haven van Europa staat Rotterdam bekend als de toegangspoort van goederen naar Europa en de rest van de wereld. De kwaliteit van de havenvoorzieningen en de efficiëntie in de afhandeling van goederen, zorgen voor een sterke concurrentiepositie, maar maken de haven ook aantrekkelijk voor criminele activiteiten. Rotterdam is ongewild een belangrijke doorvoerhaven van verdovende middelen, in het bijzonder van cocaïne, omdat er tal van mogelijkheden zijn om smokkelwaar op de goederenstromen te laten meesurfen.

Bij steeds meer partijen leeft het besef dat – om concurrerend te zijn – de haven ook een veilige plek moet zijn, in fysieke en sociale zin. Voor een effectieve aanpak van de problematiek rondom drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven is niet alleen de inzet van overheidsdiensten voldoende, maar ook die van het bedrijfsleven noodzakelijk.

Tijdens dit seminar zal de aanpak van drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven centraal staan. Welke ontwikkelingen heeft de aanpak de afgelopen jaren doorgemaakt? Welke publieke en private actoren zijn er op dit moment betrokken bij de aanpak en hoe verloopt de samenwerking tussen deze actoren onderling? Wat zijn best practices en waar liggen verbeterpunten? Deze en andere vragen over de aanpak van drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven zullen tijdens de studiedag de revue passeren.

De aanleiding voor deze studiedag is het verschijnen van het onderzoek Drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven. Aard en aanpak van het fenomeen (Staring, Bisschop, Roks, Brein en Van de Bunt, 2019). Alle aanwezigen krijgen na afloop een exemplaar van het boek.

9.00 - 9.30Welkom
9.30 - 10.45

Historisch overzicht van drugscriminaliteit en havens

10.45 - 11.15Pauze
11.15 - 12.30

Belangrijkste bevindingen van het EUR-onderzoek

12.30 - 13.30Lunch
13.30 - 14.45Korte klappen of lange halen?
14.45 - 15.15Pauze
15.15 - 16.30Publiek private samenwerking
16.30 - 17.00Afsluiting
17.00 - 18.00Borrel
18.00Einde
More information

Kosten voor deelname aan dit seminar bedragen:

  • € 195,- (regulier tarief);
  • € 95,- (gereduceerd tarief voor betrokkenen bij het onderzoek) en
  • € 25,- (studenten tarief).

Medio juli wordt het definitieve programma bekendgemaakt en gaan de inschrijvingen open.

Related education
Wil jij alles weten over crimineel gedrag, de gevolgen ervan en maatschappelijke reacties erop?
Met dit uitdagende, praktijkgerichte programma word je dé specialist in jeugdcriminaliteit of fraude en georganiseerde misdaad!
Related links
Sectie Criminologie

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes