Student Jan Smeets over het Rotterdamse Esports klimaat

Rotterdam Games Week
Jan Smeets

Esports geen ‘echte’ sport? De esports industrie is juist booming, ook in Rotterdam. Van 14 tot en met 20 oktober 2019 strijkt een grootschalig, internationaal esports en gaming evenement neer in de stad: Rotterdam Games Week. Erasmus Universiteit Rotterdam heeft inmiddels ook een eigen esport vereniging: Erasmus Esports, waar ruim 80 studenten op hoog niveau gamen.

Rotterdam Ahoy heeft de lange termijnvisie en ambitie om een jaarlijks terugkerend internationaal evenement op het gebied van esports en gaming neer te zetten, in Rotterdam Ahoy én in de stad Rotterdam. En laat dat nou precies zijn wat het Rotterdamse esports klimaat nodig heeft, volgens Jan Smeets, president van Erasmus Esports. Jan is master student ‘Marketing Management’ aan en is kort na de oprichting van Erasmus Esports, zo’n drie jaar geleden, lid geworden van de studentensportvereniging.

Jan Smeets: “Erasmus Esports is opgericht door een groep van vier enthousiaste EUR-studenten, die geïnspireerd raakten door de ‘Dutch College League’. In deze league die op televisie werd uitgezonden, speelden groepjes studenten van verschillende universiteiten tegen elkaar. De EUR-studenten merkten op dat Rotterdam nog niet mee deed en kwamen erachter dat als ze mee wilden doen, ze dan ook daadwerkelijk een vereniging zouden moeten oprichten. Zo gezegd, zo gedaan. Met behulp van Erasmus Sports is de vereniging opgericht en is er een locatie gevonden.”

Bekendheid vergroten

Na de oprichting van de studentensportvereniging zijn de studenten hard aan de slag gegaan om medestudenten te enthousiasmeren om lid te worden van Erasmus Esports. “We hebben als missie om samen met alle zusterverenigingen de bekendheid rondom esports te vergroten in Nederland. Esports in Nederland is namelijk redelijk klein als je het vergelijkt met het esports klimaat in andere landen. We zien er heel veel potentie in en we willen een plek en een platform bieden aan gelijkstemden. Dit willen wij doen voor regio Rotterdam.”

Esports versus ‘gewone’ sport

Bij het enthousiasmeren van medestudenten helpt het om uit te leggen waar esports nou precies voor staat en hoe vergelijkbaar het is met elke andere ‘normale sport’. “Esports betekent Electronic Sports en het omvat iedere videogame die in een competitieve setting gespeeld kan worden”, legt Jan Smeets uit. “Zelfs Tetris kan worden gezien als een esport als deze maar in een competitief verband worden gespeeld. Natuurlijk blijft het dan de vraag wanneer iets als een sport getypeerd kan worden. Bij esports lever je natuurlijk een andere inspanning dan bij andere sporten waar het meer om het fysiek draait. Ondanks dat zijn er heel veel elementen tussen ‘gewone’ sporten en ‘esports’ hetzelfde. Denk maar eens aan het competitieve verband, zoals de wedstrijden, maar ook aan de toeschouwers. Leuk feitje: er wordt op dit moment hard gewerkt om van esports een Olympische Sport te maken.‘’

Het Rotterdamse esports klimaat

In drie jaar tijd heeft Erasmus Esports meer dan tachtig (internationale) studenten geworven die wekelijks op locatie trainen en meedoen aan competities. Dit hebben de oprichters voor elkaar gekregen door tijdens evenementen zoals de Eurekaweek medestudenten te enthousiasmeren maar ook doordat esports hoger op de agenda is gekomen in Rotterdam.

Jan Smeets: ‘’De laatste jaren is het esports klimaat verbeterd, onder andere door inzet van wethouder Sven de Lange. Wel is het zo dat we relatief laat zijn gestart met onze esports vereniging. In andere Nederlandse studentensteden bestonden er al wel verenigingen. Maar we hebben onze mouwen opgestroopt en zijn nu een van de snelst groeiende verenigingen. Dit is ook wel nodig, we zijn een innoverende en moderne stad en hier hoort esports bij. We zijn dan ook blij dat evenementen zoals Rotterdam Games Week hier landen. Met dit soort evenementen doe je net even een stapje extra ten opzichte van andere steden in de Benelux en trek je mogelijk andere soortgelijke evenementen aan, waarmee je het esports klimaat in Rotterdam kan verbeteren.‘’

De Rotterdamse droom

Jan’s ultieme droom is dat er in de toekomst genoeg plekken zijn in Rotterdam waar esports kunnen worden beoefend. En een algemene vereniging waar niet alleen studenten aan esports doen, maar ook mensen van buiten de universiteit. Het samenkomen op een fysieke plek is daarbij volgens Jan heel belangrijk: “Net zoals bij gewone sport is het belangrijk dat men sociale verbintenis voelt met gelijkgestemden.”

Dit artikel verscheen eerder als showcase op Rotterdam Make it Happen

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes