Een herstelfonds moet de Europese economie sterker en schoner maken

Vlag van de Europese Unie

De Europese Unie reageert traag op de economische aspecten van de coronacrisis. Bij de Europese top op donderdag worden de details, zoals de looptijd van noodleningen, van de landensteun uit het noodfonds uitgewerkt. Maar we moeten ook door de crisis getroffen bedrijven helpen om weer op te starten.

Allereerst kan het herstelfonds helpen de bedrijfsbalansen te herstellen met nieuw eigen vermogen in plaats van nog meer leningen. Daarnaast kan het een rol spelen om de economie op een nieuwe, duurzame basis te structureren. Bijvoorbeeld door te investeren in onderzoek, veerkracht en vergroening van de economie. Dit betekent gerichte investeringen, gecoƶrdineerde herstructurering in bepaalde sectoren en de introductie van een aandelenfonds om het mkb te helpen de crisis te overleven.

Het is nu cruciaal om manieren te vinden om gezamenlijk actie te financieren. Zoals specifiek onderzoek naar mogelijke coronabehandelingen en vaccins. Maar ook middelen om een vlotte doorstroming van goederen in de waarde- ketens te verzekeren, ondanks blijvende beperkingen van de mobiliteit van personen. En om steun te verlenen aan landen die het zwaarst worden getroffen door de crisis, om hun eigen economieƫn te herstarten. Solidariteit is zowel onderdeel van de genetische code van de EU als een vereiste uit nationaal eigenbelang.

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes