Altijd maar weer die witte redders

Dr Payal Arora receives Education Prize

Rutger Bregman ziet in zijn boek 'De meeste mensen deugen' hoop voor onze samenleving in een verhaal over vriendschap en trouw. Kan niet, meent antropoloog Payal Arora. De onderzoeker staat met een opiniestuk in NRC.

"Wat hebben de Nieuw-Zeelandse acteur Russell Crowe, de Amerikaanse senator Ted Cruz en de voormalige Australische premier Malcolm Turnbull met elkaar gemeen? Klinkt als een flauwe mop, maar deze mannen hebben, met zeven miljoen anderen, online het artikel ‘The Real Lord of the Flies’ van de Nederlandse historicus Rutger Bregman gedeeld.

De verspreiding van dit stuk – een voorpublicatie van de Engelse vertaling van zijn boek 'De meeste mensen deugen' – trok de aandacht van Hollywood en dat heeft weer geleid tot een run op de filmrechten. New Regency (de producent-financiers van de bioscoophits The Revenant en 12 Years a Slave) is met een bod van zeven cijfers als overwinnaar uit de strijd gekomen.

Bregman, een begaafd verteller, heeft de aandacht van de wereld op deze gebeurtenis gevestigd. De tragiek is dat hij de bijbehorende koloniale context en toenmalige rassenpolitiek weglaat. Hij sprak zowel met overlevende Mano Totau als met de kapitein, die opeens een held werd omdat hij zo fatsoenlijk was om een stel gestrande jongens mee naar huis te nemen. Het staaltje samenwerking tussen de Tongaanse jonge mannen wordt verteld door de ogen van hun witte redder. Bregman noemt hem de 'hoofdpersoon' en vindt zijn leven 'een film waard'."

Researcher
Prof.dr. (Payal) P Arora
More information

Wat is de link met de Oscar-winnende film Green Book? Lees dat in het gehele artikel van NRC.

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes