ERC Consolidator Grant voor financieel econoom prof. dr. Peter Koudijs

De European Research Council (ERC) heeft een Consolidator Grant toegekend aan Peter Koudijs van Erasmus School of Economics, voor innovatief onderzoek op het gebied van de geschiedenis van de financiële markten. Een ERC Consolidator Grant (twee miljoen euro) is bedoeld voor bijzonder getalenteerde onderzoekers die tussen zeven en twaalf jaar geleden hun PhD hebben behaald, een voortreffelijke wetenschappelijke staat van dienst hebben en het potentieel bieden om wetenschappelijke doorbraken te creëren. Met de subsidie kan een project met een looptijd van vijf jaar worden gerealiseerd. Peter Koudijs is nog maar de derde econoom in Nederland aan wie, sinds de oprichting van de ERC in 2007, een Consolidator Grant wordt toegekend.

Decaan Patrick Groenen over deze indrukwekkende prestatie: ‘Het besluit van de ERC bevestigt de individuele academische excellentie van Peter Koudijs en benadrukt het hoge niveau van het onderzoek op het gebied van de financiële economie door onze faculteit. Omdat in het project deskundigheid op het gebied van financiën, ondernemerschap, econometrie, recht en historische analyse samenkomt, is het bovendien een uitstekende manier om de reikwijdte en de diepgang van de onderzoeksprojecten van onze faculteit te laten zien.’

In een reactie op dit succes zegt Adhemare de Rijk, Funding Manager Research: ‘Peter kwam vanuit de VS naar Erasmus School of Economics midden in de coronacrisis met alle ongekende moeilijkheden en beperkingen van dien. Gezien de omstandigheden zouden we het hem niet kwalijk hebben genomen als hij enkele andere taken prioriteit had gegeven, boven de taken die verband houden met subsidievoorstellen. Hij bleef echter doelgericht en standvastig en wist tijdens dit jaar twee belangrijke subsidies binnen te slepen. De toewijding van Peter was exemplarisch en bleek met de erkenning van de ERC, haar vruchten af te werpen.’

Korte samenvatting van het ERC Consolidator Grant-onderzoeksproject van Peter Koudijs: Een van de grootste uitvindingen van de mens? Historische inzichten in beperkte aansprakelijkheid.

Het stimuleren van bedrijven om (gepast) risico te nemen, te groeien en te innoveren, staat hoog op de prioriteitenlijst van politici in binnen- en buitenland. In deze context wordt beperkte aansprakelijkheid - het vermogen om van bepaalde schulden af te stappen op basis van solide wettelijke bescherming - gezien als een van de kenmerken van de moderne economie. Het beperkt het risico dat ondernemers lopen en zal naar verwachting de ontwikkeling van het bedrijf stimuleren. Om deze reden stelde The Economist dat beperkte aansprakelijkheid ‘een van de grootste uitvindingen van de mens’ is. Dit argument is echter onvolledig. Beperkte aansprakelijkheid kan het neerwaartse risico van een investeringsproject niet wegnemen, het kan het alleen naar een andere partij verplaatsen. In het beste geval kan het leiden tot een efficiëntere risicodeling. Bovendien heeft beperkte aansprakelijkheid zijn tekortkomingen: het verhoogt het moreel risico. In de wetenschap dat hun aansprakelijkheid beperkt is, kan het ondernemers ertoe aanzetten te veel risico te nemen of hun inspanningen te verminderen, waardoor kredietverstrekkers terughoudend zijn om te lenen. Bovendien kan beperkte aansprakelijkheid leiden tot het nemen van risico's met aanzienlijke nadelige gevolgen voor de samenleving.

Dit project stelt de vraag wat de feitelijke effecten zijn van het voorzien in beperkte aansprakelijkheid voor ondernemers. In de wereld van vandaag is er weinig variatie in beperkte aansprakelijkheid binnen een land en is het moeilijk om vergelijkingen te maken tussen landen. Daarom weten we nog steeds verrassend weinig over deze kwestie, ondanks de praktische relevantie ervan. In het ERC-onderzoeksproject zal Peter Koudijs theoretisch en empirisch de effecten van beperkte aansprakelijkheid op bedrijven, zowel niet-financiële instellingen als banken, onderzoeken. De centrale onderzoeksvraag is: wat is het optimale niveau van beperkte aansprakelijkheid voor eigenaren en managers dat groei stimuleert en moreel risico beperkt? Het ERC-project zal de 19e en begin 20e eeuw gebruiken als onderzoekslaboratorium. Gedurende deze periode werden voor het eerst regels over beperkte aansprakelijkheid ingevoerd en vervolgens ondergingen deze grote veranderingen. Dit biedt een unieke kans om de effecten van beperkte aansprakelijkheid te bestuderen.

Peter Koudijs is gespecialiseerd in de geschiedenis van de financiële markten. Hij onderzoekt relevante historische casussen waaruit belangrijke lessen geleerd kunnen worden voor de wereld van nu, en maakt daarbij gebruik van unieke natuurlijke experimenten. Voor zijn overstap naar Erasmus School of Economics was Peter Koudijs als universitair hoofddocent Finance verbonden aan de Stanford Graduate School of Business. Hier doceerde hij de geschiedenis van financiële crises in het MBA-programma. Hij behaalde zijn PhD aan de Universitat Pompeu Fabra in Barcelona. Peter Koudijs heeft diverse beurzen en fellowships ontvangen van de NWO, Inet, de Economic History Association en verschillende Nederlandse en Spaanse studiebeursprogramma's.

Professor
More information

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, media and public relations officer aan Erasmus School of Economics: rdegroot@ese.eur.nl, mobiel: +31 6 53641846.

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes