Documentaire door Lise Zurné op Zürich Film Festival

Zurne, Lise
Roy Borghouts

De documentaire ‘The Feel of History’ van promovenda Lise Zurné maakt in Zwitseland debuut op het Regard Bleu filmfestival. Lise Zurné is een PhD kandidaat voor ESHCC. De film ‘The Feel of History’ gaat over de cultuur van re-enactment (het naspelen van historische gebeurtenissen) in Yogyakarta, Indonesië. In dit geval werd e aanval Serangan Umum 1 Maret gereconstrueerd.

De documentaire was het resultaat van Zurné’s onderzoek voor haar masterscriptie van Visual Anthropology aan de Universiteit Leiden in 2016. Sindsdien is de film al vijftien keer vertoont op verschillende etnografische film festivals. In oktober wordt de documentaire gedraaid op het Regard Bleu filmfestival in Zürich. Dit film festival is in het bijzonder gericht is op academici en onderzoekers.

De Film

Lise Zurné volgde een historisch genootschap in Yogyakarta, Indonesië, dat elk jaar een re-enactment doet van de aanval, één van de laatste gevechten tegen de Nederlandse kolonisator in 1949. Drie maanden lang filmde Zurné het historisch genootschap Komunitas Djokjakarta 1945, vanaf de allereerste voorbereiding tot aan de uitvoering van de aanval.

Vragen beantwoorden

De re-enactment is meer dan alleen het naspelen van een historische gebeurtenis. Tot aan de dag van vandaag vragen nog vele zich af wie de initatiefnemer was van de aanval. Doordat de strijd dus gevoelig ligt in de geschiedenis had Zurné een aantal vragen: hoe gaat het historisch genootschap om met al de controverses? Welke keuzes maken ze voor de re-enactment?

Zurné probeert de vragen te beantwoorden door de re-enactment te deconstrueren. Zij laat de deelnemers aan het woord en observeert hoe ze hun namaakwapen en uitrusting zelf maken. Op de controverses rondom het thema letten de deelnemers van de re-enactment nauwelijks. De re-enactment gaat niet alleen om de geschiedenis, maar ook om het feit dat de mensen in het genootschap het leuk vonden om de re-enactment te doen.

In Zurné's huidige onderzoek bij de ESHCC vergelijkt ze re-enactment cultuur in Nederland, België en Indonesië. 

Meer informatie

Lees het volledige interview hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen