Gijsbert Oonk: ‘De nationale mal van de Spelen begint te wringen’

WK shorttrack in Ahoy

Het lijkt vanzelfsprekend dat sporters op de Olympische Spelen voor een land uitkomen, maar dat was lang niet altijd het geval. In een artikel in de Volkskrant legt hoogleraar Gijsbert Oonk uit: ”In de begintijd van de moderne Olympische Spelen had je nog gemengde teams. Roeiers uit Engeland, Frankrijk, Wales en Duitsland in één boot. Het uitgangspunt was dat sporters zichzelf vertegenwoordigen.” Pas in de koude oorlog werden topsporters het visitekaartje van hun land en begonnen landen te pronken met hun kampioenen.

Maar nu steeds meer sporters een gemengde achtergrond hebben, begint deze ‘nationale mal’ te wringen zegt Oonk. “Veel mensen identificeren zich met meerdere landen tegenwoordig. Waarom zouden die voor altijd moeten kiezen voor een land? Voor sommigen is dat ook heel ongemakkelijk.”

Flexibel sportpaspoort

Hij pleit voor het invoeren van een flexibel sportpaspoort, waarbij atleten om de twee of vier jaar van sportland kunnen wisselen. Ze houden verder gewoon hun normale paspoort als ze dat willen en krijgen ook geen stemrecht, maar mogen het land wel sportief vertegenwoordigen. En dat zou niet alleen moeten gelden voor sporters met een dubbele nationaliteit, maar vooral alle atleten. “Ik wil terug naar de begintijd waarin sporters vooral zichzelf vertegenwoordigen. En niet per se een land.”

Topsport is ook inkomen

Maar is dat niet raar aangezien een land veel heeft geïnvesteerd in een sporter? Daar reageert hij als volgt op: “Daar zit natuurlijk spanning. Maar over academici die vertrekken hoor je nooit iemand. Daarin is ook geïnvesteerd. En wij trekken zelf ook talent uit de hele wereld aan. India, China, noem maar op. Vergeet ook niet dat er voor sporters vaak inkomen aan vast zit. Voor hun is het gewoon werk, wie zijn wij om daar restricties aan te verbinden?”

Identificatie met sporters

Tot slot geeft hij aan te denken dat de identificatie van toeschouwers met sporters zal veranderen. “Maar dat hoort gewoon bij de wereld waar we in zitten. En de sporters zelf maakt het volgens mij niet zoveel uit, die willen gewoon op het hoogst mogelijke podium meedoen. En dat is toch ook waar het bij sport vooral om zou moeten gaan?”

Lees het gehele artikel op Volkskrant.nl.

Professor
Gerelateerde content
Het is geen unieke situatie dat sporters hun thuisland ontvluchten tijdens internationale sportevenementen. Hoogleraar Gijsbert Oonk legt uit waarom.
Na de EK-finale stond het internet weer vol met racisme. Hoogleraren Gijsbert Oonk en Jacco van Sterkenburg geven hun visie.
Prof. dr. Gijsbert Oonk aanvaardt op vrijdag 18 oktober de bijzondere leerstoel getiteld: 'Europe in a Globalizing World. Migration, Citizenship and Identity'

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen