Gijsbert Oonk geeft college over voetbal, burgerschap en nationale identiteit tijdens Qatar FIFA World Cup 2022 Lecture Series

Wat is de relatie tussen nationale verbondenheid, het verwerven van burgerschap en migratie in voetbal? Gijsbert Oonk geeft een lezing over dit onderwerp als onderdeel van de Qatar FIFA World Cup 2022 Lecture Series op zondag 21 maart om 16.00 (UTC+1).

In zijn lezing gaat Gijsbert Oonk in op zijn onderzoek naar de relatie tussen nationale verbondenheid, het verwerven van burgerschap en migratie. Aan de hand van spraakmakende voorbeelden van internationale sportevenementen probeert hij de complexiteit bloot te leggen achter de vraag: wie mag de natie vertegenwoordigen? De historische modellen van jus sanguine (bloedband) en jus soli (territoriaal geboorterecht) zijn bekende markeerders en symbolen van burgerschap en nationaliteit. Oonk stelt een ideaaltypisch model voor van dikke, dunne en tussenvormen van burgerschap.

Qatar FIFA World Cup 2022 Lecture Series
De World Cup 2022 Lecture Series gaat over de gevolgen van een van 's werelds grootste sportevenementen voor de sociale, politieke en economische ontwikkeling van Qatar en voor regionale en globale kwesties.

De World Cup 2022 Lecture Series is onderdeel van het “building a Legacy: Qatar FIFA World Cup 2022” onderzoeksinitiatief van Georgetown University Qatar’s Center for International and Regional Studies. Dit project onderzoekt hoe Qatar niet alleen concurreert met traditionele centra van wereldwijde sport, maar ook bredere doelen nastreeft, zoals het bijdragen aan de nationale reputatie en veiligheid.

Professor

Prof. dr. Gijsbert Oonk

Meer informatie

Registreer voor dit college.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen