Gijsbert Oonk op CNN over de invloed van het Amerikaanse vrouwenvoetbal

Geen wereldkampioen, maar nog steeds een talentenfabriek
Women football

De Wereldkampioenschappen voetbal voor vrouwen zijn in volle gang. De oplettende kijker heeft misschien wel opgemerkt dat veel teams Amerikaanse spelers binnen hun selectie hebben. Zo zijn bijvoorbeeld 18 van de 23 speelsters van de selectie van de Filipijnen geboren in de Verenigde Staten. En dit is niet het enige team. Waarom is de invloed van Amerikaans vrouwenvoetbal zo groot? Gijsbert Oonk, professor geschiedenis aan ESHCC, geeft uitleg op CNN.

De Amerikaanse voetbalvrouwen zijn historisch dominant geweest. Ze wonnen vier wereldtitels en vier Olympische gouden medailles. In tegenstelling tot het mannenteam, dat na de halve finales van 1930 nooit meer een betekenisvolle rol in het mondiale voetbal heeft gespeeld. Dit grote verschil in prestaties betekent dat er een "omgekeerd pad van migratie en burgerschapsopties" is, aldus Gijsbert, directeur van het onderzoeksprogramma History, Sport and Nation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, dat zich richt op de rol van burgerschap en migratie binnen voetbal en de Olympische Spelen.

De geschiedenis van de Amerikaanse vrouwendominantie

De Verenigde Staten hebben op het gebied van voetbal een totaal andere geschiedenis dan bijvoorbeeld Europa en Zuid-Amerka. Dat ligt onder andere aan wetgeving die het voor vrouwen net zo makkelijk maakte als voor mannen om via een sport toegang te krijgen tot hoger onderwijs. En voor vrouwen was dit heel vaak voetbal, dat in de VS toch werd gezien als ‘not a real man’s sport’. Dat creëerde een overschot aan voetbalvrouwen. En professionele spelers die niet in de Amerikaanse selectie komen, zoeken hun geluk ergens anders.

Terug naar je roots

Daarnaast speelt culturele achtergrond een rol. Sommige spelers met een dubbele nationaliteit willen terug naar hun roots. Ze zijn geboren in de VS, maar voelen zich bijvoorbeeld ook Mexicaan of Filipijnse. Hoewel het percentage in het buitenland geboren spelers in internationale voetbalteams al tientallen jaren redelijk stabiel is, zou het volgens Oonks onderzoek de komende jaren snel kunnen groeien. "Er zijn nu meer landen actief in het vinden van dubbele staatsburgers in het buitenland die hun land kunnen vertegenwoordigen," zegt hij.

 

Benieuwd naar het volledige artikel? Bekijk het op de website van CNN.

Onderzoeker

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen