Hoe kan propaganda onze overtuigingen veranderen?

Dr. Etienne Augé during the online lecture
Dr. Etienne Augé

Propaganda is iets uit het verleden en zeker niet iets dat jou beïnvloedt, toch? Integendeel: propaganda leeft nog steeds en is overal om ons heen. Dr. Etienne Augé legt in een college van Universiteit van Nederland uit hoe je propaganda kunt ontmaskeren.

Etienne Augé begint zijn college met het uitleggen van het verschil tussen propaganda en disinformatie. De architect van een disinformatie-campagne gebruikt leugens. Die leugens worden opzettelijk verspreid om te misleiden of verwarring te zaaien. Propaganda richt zich op het grijze gebied van de waarheid. Het is een massa-communicatiestrategie die erop gericht is de overtuigingen van de mensen te sturen.

Propaganda bestaat volgens Augé vanaf het moment dat wij samenlevingen moeten ordenen. Elke samenleving kent bepaalde verhalen of overtuigingen waarop wij steunen om de rest van de samenleving bijeen te houden. Er zijn zes principes voor effectieve propaganda: propaganda moet onopgemerkt blijven en het moet emotioneel, zwart-wit, cool, eenvoudig en repetitief zijn. Er zijn meer dan 40 propagandatechnieken. Augé legt een aantal van deze technieken uit in zijn college. Eén van die technieken is het aanwijzen van de vijand. Dit betekent dat de propagandamaker zijn publiek uitlegt wie de echte vijand is. Een andere techniek is het presenteren van je eigen mening als een feit, dit noemen we bewering.

Propaganda is springlevend. Maar is het mogelijk om beschermd te zijn tegen propaganda? Propaganda is slechts een communicatiemiddel, stelt Etienne Augé. Het is noch negatief, noch positief. Het is een verzameling technieken met een vleugje kunst. Propaganda geeft bevelen, wat natuurlijk gevaarlijk kan zijn. Sommige leiders gebruiken het misschien niet ten goede. Maar propaganda kan ook nuttig zijn voor de mensheid om vooruit te komen. Daarvoor moet propaganda gekend en begrepen worden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen