Iwona Gusc geïnterviewd door NOS over bezoek Zelensky aan Polen

Polish anti-war protest
People with Polish and Ukrainian flags

Sinds het begin van de oorlog heeft president Zelensky Oekraïne bijna niet verlaten. Polen mocht zich nu klaarmaken, want de Oekraïense president Zelensky bezoekt het land vandaag. De band tussen de landen is misschien wel hechter dan ooit. Cultuurhistoricus en leraar geschiedenis van ESHCC, spreekt erover met NOS in Met het Oog op Morgen en in podcast De Dag.

"Het is zijn eerste officiële staatsbezoek sinds het begin van de oorlog. Met dit gebaar toont hij dat hij in het buurland Polen zich veilig genoeg voelt om een officieel staatsbezoek uit te brengen", vertelt Iwona in NOS Met het Oog op Morgen. "Het is ook een gebaar naar de Poolse bevolking. Om ze te bedanken voor de hulp met de Oekraïense vluchtelingen."

Symboliek

Iwona denkt dat het een symbolisch bezoek is. "Voor Polen en Oekraïne is het een belangrijke stap om na te denken over de relatie voor de toekomst", vertelt ze. "Ook voor de toekomstige economische belangen. Polen wil straks ook bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne als de oorlog voorbij is. Dat hebben ze gezegd."

Portrait picture of Iwona Gusc
Dr. Iwona Gusc

Daarnaast wijst Gusc erop dat er ongeveer twee miljoen Oekraïense vluchtelingen in Polen zijn. "Een deel van die mensen blijft in Polen. Polen houdt er dus rekening mee dat de blijvende diaspora onderdeel van de Poolse samenleving wordt. Dan moet je wel een goede verhouding met het buurland hebben."

De positie van Polen in Europa

Polen is ook nog eens één van de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne in de oorlog. Beide landen kennen de dreiging vanuit het oosten en zien het westen nu meebewegen. Polen wordt na jaren van neerkijken en negeren nu gerespecteerd, stelt Iwona in podcast De Dag. Wat betekent dat voor de toekomst van Europa?

Bekijk het interview in Met het Oog op Morgen

Luister naar de aflevering van podcast De Dag

Lees het nieuwsbericht op NOS

Onderzoeker
Gerelateerde content
Leopard 2- tanks sturen naar Oekraïne, of niet. Dat was hét dilemma. Duitsland twijfelde, vreesde voor een verdere escalatie, andere lidstaten, waaronder Polen,
Military tank with camouflage
Dr. Iwona Gusc was te gast bij Met Het Oog Op Morgen en duidde de Poolse reacties op de oorlog in Oekraïne.
Flag of Ukraine

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen