Julian Schaap te gast in talkshow over metalmuziek over genderongelijkheid

Julian Schaap was op woensdag 15 september te gast in Loud Noise – Metal Inside, een talkshow over metalmuziek. Julian ging in gesprek met bekende Nederlandse gitaristen Simone van Straten en Emmelie Herwegh van de band Sisters of Suffication en Sonia Anubis van de band Crypta en de band Cobraspell over genderongelijkheid in de metalmuziek.

De talkshow Metal Inside is een initiatief van Loud Noise Productions. Elke week gaan de presentatoren in gesprek met gasten over actuele onderwerpen in de metal scene.  

Julian Schaap over genderongelijkheid in metalmuziek: “De traditionele metal instrumenten, zoals gitaar en drums, blijven bijna exclusief voor mannen. Terwijl je wel een stijging ziet van vrouwelijke muzikanten op de keyboards en andere instrumenten, zoals de vocalen. Als je wilt verklaren waarom er in de afgelopen decennia meer vrouwen bij zijn gekomen, dan ga je dat vooral vinden in deze instrumenten en bijvoorbeeld niet in een enorme toename van vrouwelijke drummers.”

Julian Schaap schreef in 2018 samen met Pauwke Berkers het boek Gender Inequality in Metal Music Production. Al decennialang onderzoeken wetenschappers de mannelijke dominantie in de populaire muziek. Vooral zwaardere genres, zoals metal, worden door mannen gedomineerd. Studies hebben aangetoond hoe de genderdynamiek van invloed is op de manier waarop metalmuziek over de hele wereld vormgegeven wordt. Toch werpen ze weinig licht op de omvang van en de redenen voor de mannelijke dominantie vanuit een productiestandpunt. Gender Inequality in Metal Music Production vult dit gat door een systematisch en uitgebreid overzicht te bieden van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de productie van metalmuziek

Bekijk en beluister de talkshow via Vimeo

Onderzoeker

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen