Kees Ribbens in het AD over openingstijden winkels op 4 mei

Portrait picture of Kees Ribbens

Winkeliers in Rotterdam willen op vrijdagavond 4 mei hun zaak ook gewoon geopend hebben. Maar kan dat wel, tijdens de Dodenherdenking? Historicus Kees Ribbens gaf zijn mening in het AD.

De antwoorden op de vraag of dat nu wel of niet kan, koopavond houden op Dodenherdenking, lopen sterk uiteen. Volgens tegenstanders zou het respectloos zijn, en ook de gemeente zit in een lastige situatie: want moet zij winkels nu wel of geen toestemming geven op de avond van 4 mei de deuren te openen?

Kees Ribbens, bijzonder hoogleraar Populaire Historische Cultuur en Oorlog aan de EUR, vindt niet dat winkels per se gesloten moeten zijn tijdens de Dodenherdenking. "Dat hoeft niet afgedwongen te worden. Maar het getuigt van gezond verstand en respect als je rekening houdt met de gevoelens van mensen die dit wel heel belangrijk vinden. Er zijn nog steeds mensen die de oorlog hebben meegemaakt," stelt Ribbens. 

Daarnaast twijfelt de historicus of er die avond veel winkelend publiek zal zijn. Volgens Ribbens moet men niet onderschatten hoe gevoelig de herdenking nog steeds ligt, en hij denkt dan ook dat winkeliers die toch openen op deze avond daar wellicht meer nadelen dan voordelen van zullen ondervinden. 

Wettelijk gezien mogen winkeliers in principe de deuren openen tijdens de Dodenherdenking, zo staat in de verordening Winkeltijden die in 2013 werd opgesteld door de toenmalige gemeenteraad. "Er is een onbedoeld effect van de verordening en dat moet gerepareerd worden," aldus wethouder Maarten Struijvenberg. Op dit moment vindt overleg plaats met de winkeliers, en juristen van de gemeente buigen zich momenteel over de verordening.

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen