Paul van de Laar beschrijft Rotterdams verleden in een notendop

Over Rotterdam is al veel geschreven. Hoe meer we over de stad weten, hoe groter de behoefte aan een compacte vertelling. Op 2 november 2021 verschijnt het nieuwe boek De kleine geschiedenis van Rotterdam van prof. dr. Paul van de Laar. Een kleine geschiedenis, die terugkijkt maar ook vooruitblikt om het kosmopolitische Rotterdam van nu te kunnen begrijpen. Wat is het geheim van deze van oorsprong middeleeuwse stad, ontstaan uit een rivierstadje uit 1270?

Prof. dr. Van de Laar is hoofd van de afdeling geschiedenis van de Erasmus School of History Culture and Communication (ESHCC) en stadshistoricus van Rotterdam. In dit Nederlandstalige boek schrijft hij kort en bondig over het Rotterdamse verleden.

Dat Rotterdam ooit is ontsprongen als een middeleeuwse stad lijkt moeilijk te geloven als je vanaf de Erasmusbrug uitkijkt over de moderne skyline. Rotterdam is niet vaak bezig met zijn verre verleden, vooral wanneer dat niet rijmt met de succesreputatie van de wereldhavenstad die al vóór 1914 gevestigd was. Deze reputatie bevorderde in Rotterdam de ambitie om zich te positioneren als vooruitstrevendste Nederlandse stad en de bombardementen in 1940 maakte hiervoor onbedoeld de weg vrij.

Dit grootse denken heeft de stad sindsdien niet meer losgelaten, op welke manier zich dit dan ook mocht uitten. Vandaag de dag, schatten we de waarde van het kosmopolitische Rotterdam niet meer in termen van zeehandel, maar naar de diversiteit van de Rotterdammers: de inwoners die vorm geven aan de toekomst van de stad.

De kleine geschiedenis van Rotterdam verschijnt op 2 november 2021.

Onderzoeker

Prof. dr. Paul van de Laar

Meer informatie

Uitgever: Uitgeverij THOTH

ISBN 978 90 6868 835 1

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen