Waarom is ons gedrag in het voetbalstadion anders dan daarbuiten?

Jacco van Sterkenburg en Jasmin Seijbel in podcast over supporter behaviour

In een stadion speelt emotie een grote rol. Het neemt zelfs vaak de overhand. Hoe dat komt? Prof. dr. Jacco van Sterkenburg en Jasmin Seijbel (Erasmus School of History, Culture and Communication) vertellen hierover in de live talkshow en podcast Ken Je Dat Niet Horen Dan? De talkshow is een maandelijks theatraal en wetenschappelijk onderzoek naar wat het betekent om Feyenoord-supporter te zijn.

Jacco is bijzonder hoogleraar bij de afdeling Media & Communicatie. Hij doet onderzoek naar racisme in voetbal. In de talkshow reflecteert hij op de vraag hoe en waarom mensen zich anders gedragen in een voetbalstadion. Van Sterkenburg: “Je wordt meegetrokken door zo’n wedstrijd, door de sfeer”.

Jasmin Seijbel, ESHCC promovendus, te gast bij Talkshow en podcastserie Ken Je Dat Niet Horen Dan?

Jasmin Seijbel, promovendus bij ESHCC, sprak vervolgens over antisemitisch gedrag van voetbalfans. “De leuzen en scheldwoorden zijn niet gericht op de Joodse gemeenschap, maar tegen de voetbal rivaal”, vertelt Jasmin. "Het gebruik van ‘Jood’ als scheldwoord en het zingen van antisemitische spreekkoren zorgt er echter wel voor dat voetbal een context is waarin antisemitisme wordt gereproduceerd".

Beluister de hele podcastaflevering van de live talkshow

Onderzoeker

Prof. dr. Jacco van Sterkenburg

Promovendus

Jasmin Seijbel

Gerelateerde content

"Politici en voetbalbonden moeten te allen tijde racisme aankaarten – niet alleen als het fout gaat"

Na de EK-finale stond het internet weer vol met racisme. Hoogleraren Gijsbert Oonk en Jacco van Sterkenburg geven hun visie.

Jacco van Sterkenburg bij NPO Radio 1 over online racisme in het voetbal

De Britten gaan online racisme voortaan bestraffen met stadionverboden tot wel 10 jaar lang. Prof.dr. Jacco van Sterkenburg hierover te gast bij NPO Radio 1.
Voetbal op voetbalveld

Jacco van Sterkenburg benoemd tot bijzonder hoogleraar Ras, Inclusiviteit en Communicatie

Jacco van Sterkenburg is benoemd tot bijzonder hoogleraar bij de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC).
Portrait picture of Jacco van Sterkenburg

Is een voetbalseizoen zonder kwetsende spreekkoren mogelijk?

Prof.Dr. Jacco van Sterkenburg reflecteert in een artikel in de Volkskrant op het recente racisme en anti-semitisme in de Nederlandse voetbalstadions.
Part of football field with a fan shouting

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen