Zes onderzoeksprojecten gehonoreerd door SGW Open Competitie M 2024

Campus Woudestein en de vijver zonder mensen.

De overgang en arbeidsmarktperspectieven, waardigheid voor migranten en voetbalgames en (anti)racisme: het is een greep uit de zes onderzoeksprojecten waar Erasmus Universiteit Rotterdam bij betrokken is, die door NWO worden gehonoreerd in de SGW Open Competitie 2024. Met de competitie wil het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen aan onderzoekers de kans geven onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden. De projecten in de M categorie duren maximaal 5 jaar en er wordt maximaal 400.000 euro per project toegekend.

Hieronder vind je samenvattingen van de onderzoekprojecten van Erasmus Universiteit Rotterdam waaraan een SGW Open Competitie M 2024-beurs is toegekend.

'Waardigheid ter plekke' voor migrantengemeenschappen

dr. Katharina Bauer (Erasmus School of Philosophy)

Migranten worden vaak geconfronteerd met vernederingen in hun waardigheid. Naast duidelijke schendingen van mensenrechten worden ze geconfronteerd met subtielere ervaringen van vijandigheid, gebrek aan respect en marginalisatie. Ze zijn vaak niet volledig geaccepteerd als lid van een samenleving. In ons project combineren we fundamentele filosofische analyse met een geëngageerde onderzoeksaanpak. Samen met migrantengemeenschappen zullen we onwaardige ervaringen analyseren en onderzoeken hoe we plaatsen kunnen creëren waar waardigheid wel wordt gerealiseerd. We zullen een beter en inclusief begrip van waardigheid en een op ervaringen gebaseerde ethiek van “waardigheid ter plekke” ontwikkelen, en concrete normatieve eisen formuleren voor waardige migratie.

Skyline van Rotterdam vanaf het dak van depot Bojimans van Beuningen
Robin Utrecht

Diversiteit en inclusie in een tijd van tegenslag

dr. Laura Braden (Erasmus School of History, Culture and Communication)

Publieke kunstmusea staan voor toenemende uitdagingen nu politieke en culturele verschuivingen de manier veranderen waarop zij omgaan met de diverse gemeenschappen die ze bedienen. Deze studie onderzoekt hoe drie musea—het Blanton (Austin, VS), Whitworth (Manchester, VK) en Boijmans Van Beuningen (Rotterdam, NL)—reageren op deze druk binnen verschillende culturele en nationale contexten. Door hun benaderingen te analyseren, beoogt dit onderzoek strategieën te identificeren die musea helpen hun inzet voor inclusiviteit en gemeenschapsbetrokkenheid te realiseren. Het doel is om inzichten te bieden waarmee musea zich effectief kunnen aanpassen aan veranderende en verdeelde tijden.

Hormonen aan het werk: Hoe de overgang de arbeidsmarktuitkomst van vrouwen beïnvloedt

prof. dr. Anne Gielen (Erasmus School of Economics) and dr. E.S. Zwiers (Universiteit van Amsterdam) 

Vanwege het toenemende aandeel werkende vrouwen van middelbare leeftijd op de arbeidsmarkt, krijgen meer werkende vrouwen tijdens hun loopbaan te maken met de overgang. Hoewel deze grote biologische verandering vaak gepaard gaat met aanzienlijke lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, is het causale effect hiervan op de carrières van vrouwen nog onbekend. Dit innovatieve project onderzoekt de causale impact van de overgang op de arbeidsmarktparticipatie en -inkomsten van vrouwen. Bovendien bestudeert dit project hoe dit effect beïnvloed wordt door ongelijkheid in toegang tot zorg, en de rol van vrouwvriendelijke werkplekvoorzieningen. De inzichten zullen bijdragen aan het bevorderen van gendergelijkheid op de werkplek.

Schaduwen van het verleden: de lange erfenis van de VOC in Indonesië in kaart brengen

dr. L.O. Petram (Huygens Instituut), prof. dr. Maarten Bosker (Erasmus School of Economics) 

Dit project probeert te achterhalen in hoeverre de Nederlandse koloniale overheersing op Java tijdens de 17e en 18e eeuw nog altijd doorwerkt in de regio. Door gebieden met verschillende niveaus van invloed van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) te vergelijken, onthullen we hoe factoren zoals bevolking, landgebruik en infrastructuur de hedendaagse samenleving en economie beïnvloeden. Onze aanpak combineert geavanceerde data-analyse en historisch onderzoek, en maakt gebruik van recent gedigitaliseerde VOC-archieven en moderne technologie om historische kaarten te analyseren. Zo bieden we nieuwe inzichten in de blijvende effecten van de koloniale geschiedenis op Indonesië.

Persoon houdt een controller voor gaming console vast

Voetbal video games, racisme en anti-racisme

prof. dr. Jacco van Sterkenburg and dr. Teresa de la Hera (Erasmus School of History, Culture and Communication) 

Voetbalgames zoals ‘FIFA’ zijn populair. Dit geldt niet alleen voor zelf spelen, maar ook voor het kijken via streams. Tegelijk tonen voetbalvideo games een grote raciaal-etnische diversiteit in de spelers die ze portretteren. Voetbalgames zijn daarmee een belangrijke informele plek om over kleur (‘ras’) en etniciteit te leren. Dit onderzoek laat zien welke raciaal-etnische betekenissen geproduceerd worden in de ontwikkeling en productie, circulatie (via streams), en inhoud van de voetbalgame FIFA. De onderzoekers testen daarnaast een innovatieve anti-racisme interventie om game-culturen inclusiever te maken.

Verborgen patronen aan het licht brengen: Onthulling van verborgen netwerkverbindingen in complexe data

dr. Wendun Wang (Erasmus School of Economics)

Landen, bedrijven en individuele personen (eenheden) zijn onderling verbonden, op zo een manier dat het gedrag en de prestaties van een individu vaak worden beïnvloed door die van anderen. Deze verbindingen variëren ook in de loop van de tijd of regimes als gevolg van verschillende schokken, bijvoorbeeld Brexit, de coronapandemie, beleidsimplementaties en technologische veranderingen. Dit onderzoek creëert innovatieve tools om de variërende verbindingen van eenheden in een nieuw maar steeds populairder wordend type datastructuur te modelleren en ontdekken, namelijk multidimensionale data.

Onderzoeker
Onderzoeker
Onderzoeker
Onderzoeker
dr. E.S. Zwiers
Onderzoeker
dr. L.O. Petram
Onderzoeker
Onderzoeker
Onderzoeker
Onderzoeker
Meer informatie

Lees meer over de NWO SGW Open Competitie

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen