Thom Egberts

Ik heb met veel plezier de master gevolgd en daardoor altijd gedacht: een leuke baan komt dan ook wel op mijn pad.
Thom Egberts
Alumnus Geschiedenis, 2014
  • Opleidingen: Geschiedenis (BA); Geschiedenis (MA); Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek (PDOJ)
  • Afgestudeerd in: 2014
  • Huidige functie: Redacteur bij Zondag met Lubach

“Ik koos voor de master Geschiedenis omdat ik graag meer wilde weten van de rol die geschiedenis speelt in onze maatschappij: waarom houden we ons nog met bepaalde gebeurtenissen bezig? Wat en hoe herdenken we? Welke invloed heeft de geschiedenis op processen als staats- en natievorming?”

Van freelancer tot fulltime redacteur

“Meteen na mijn afstuderen ging ik aan de slag als stagiair bij De Balie in Amsterdam. Toen heb ik nog de Postacademische Dagbladopleiding Journalistiek gevolgd, ook in Rotterdam. Na nog twee stages (bij Het Parool en Zondag met Lubach), ben ik gaan freelancen. Dat zou je dus mijn eerste baan kunnen noemen. Sinds januari 2017 werk ik fulltime als redacteur/researcher op de redactie van Zondag met Lubach.”

Vaardigheden die altijd van pas komen

“Op zich werd ik tijdens de master Geschiedenis natuurlijk niet voorbereid op een functie bij een televisieprogramma. Toch pluk ik nog vaak de vruchten van mijn masteropleiding. Voor mijn werk kijk en lees ik veel nieuws, en heb ik dus dagelijks te maken met het analyseren van bronnen. Nu alleen geen historische bronnen, maar artikelen, interviews, documentaires et cetera. Het is zaak dat ik die kritisch tegen het licht houd en me altijd afvraag: met welk doel is het geschreven? En tegen welke (historische) achtergrond? Bij het zien van de ‘Beeldenstorm’ die in de Verenigde Staten woedt, moet ik weer terugdenken aan mijn master, die exact gaat over de manier van herdenken en het inzetten van de geschiedenis in onze maatschappij. En zo zie ik wel vaker nieuwsberichten voorbijkomen waarvan ik denk: hé, nu komt mijn master van pas. Het is misschien een cliché, maar mijn tip is om echt te kiezen wat j leuk vindt. Ik heb met veel plezier de master gevolgd, heel veel lol beleefd aan het schrijven van mijn scriptie en daardoor altijd gedacht: een leuke baan komt dan ook wel op mijn pad. En dat gebeurde.”