De kat en de prent

Rotterdamsch Leeskabinet
19de eeuwse kaart van Rotterdam

In augustus paste ik twee weken op Peppie, een jonge kater, van nog maar anderhalf, residerend in Den Haag. Het was een speels, lief beest, niet al te slim, hoewel, volgens Montaigne weten we nooit of wij met de kat spelen, of de kat met ons, een belangrijk inzicht. Ik had een volle weekendtas mee, en een leeg rolkoffertje, omdat ik de Haagse antiquariaten en boekenmarkten zou gaan afstruinen. Die liefde voor bibliofiel materiaal werd geboren tijdens mijn studie, toen ik als inkoper werkte bij het antiquariaat van voormalig boekhandel De Slegte aan de Coolsingel, en er bijna dagelijks schatten door mijn handen gingen.

19de eeuwse kaart van Rotterdam

Op het Lange Voorhout viel de buit tegen. Bij antiquariaat Colette & Co vond ik 21 romans van Simenon. De boeken werden een voor een met de hand in het kasboek ingeschreven. Het was een lange zit, maar zeer de moeite waard, omdat de prachtomslagen van Dick Bruna nog vrijwel ongeschonden waren.

De zondag voor ik naar huis ging was Peppie uitermate dwingend aanwezig. Hij achtervolgde me door het huis, sprong onaangekondigd in mijn kuiten. Ik besloot nog even naar Prentenkabinet Den Haag te gaan. Bij binnenkomst viel mijn oog direct op een gravure van Rotterdam. Vanwege de precieze datering (1870) zocht ik naar het Leeskabinet, dat in 1859 werd opgericht, enige jaren in een gehuurde ruimte aan het Westnieuwland was gevestigd, maar vanaf mei 1865 een eigen pand betrok aan de Gelderschekade.

Een closeup van de legenda van de 19de eeuwse kaart van Rotterdam

En ja hoor. Het register geeft aan nummer 40. Het Leesmuseum 41. Dat maakt de datering extra interessant, omdat het Leesmuseum, opgericht in 1810, in 1864 omgevormd werd tot een Handelssociƫteit. Dertig leden van het toen al sterk uitgedunde ledenbestand liepen over naar het meer op de humaniora gerichte Leeskabinet. Navraag bij de verkoper over herkomst en datering leverde geen verdere informatie op. Eigen onderzoek, in de collectie van het Leeskabinet, biedt vooralsnog geen uitsluitsel. Wel hebben we een kaart met het Leesmuseum erop, uit 1872.

De volgende stap is het Stadsarchief raadplegen. Kijk zelf ook eens naar de afbeeldingen van het Leeskabinet in hun fantastische beeldbank. Een klein deel van het materiaal is alleen analoog raadpleegbaar. Zodra ik dat heb ingezien en meer weet hoort u het. Voor nu hebben we mede dankzij een halsstarrige Peppie een bijzondere aanwinst kunnen toevoegen aan onze collectie kaarten en atlassen.

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes