Van lithografie tot foto-offset

Rotterdamsch Leeskabinet
Een spread die de variatie van druktechnieken die bij Smeets Offset gebruikt werden

Als kind las ik Godfried Bomans wanneer ik door mijn stapel jeugdboeken van de bibliotheek heen was; sloeg ik Thea Beckman dicht, dan nam ik het Groot sprookjesboek (1979) of het Groot verhalenboek (1977) van Bomans uit de kast van mijn ouders. Zo las ik over de oprechte moordenaar, die verdwaalde reizigers die op zijn deur kloppen treurig moet mededelen dat hij helaas wel een moordenaar is. Natuurlijk gelooft geen reiziger hem, en eindigen ze aan de verkeerde kant van de bijl van hun gastheer. Ook Pieter Bas (1936) las ik met veel plezier, en natuurlijk Erik of het klein insectenboek (1940). 

Een bladzijde die uitleg geeft over diverse druktechnieken en kleurentheorie

Bij het Rotterdamsch Leeskabinet hebben we de heruitgave uit 2013, met daarin een erg leuk inlegexemplaar van Solms’ Beknopte Natuurlijke Historie, het schoolboekje waaruit Erik zijn lessen citeert en zo het insectenrijk danig in de war brengt. Helaas ontbreken in deze editie de zeer vermakelijke voorwoorden die Bomans er bij elke druk aan toevoegde, en waarin hij belaagd werd door fictieve biologen en entomologen die het met zijn beschrijvingen van de vliesvleugeligen en ongewervelden oneens waren.

Een spread die de variatie van druktechnieken die bij Smeets Offset gebruikt werden

Arjan Peters belichtte de voorwoordkunst van Bomans al in Komaan, weer eens een voorwoordje geschreven (2024, Desiderata Pers). Niet alleen voor zijn eigen werk schreef Bomans met leesbaar plezier vele voorwoorden, maar in opdracht stelde hij ze ook op voor bijvoorbeeld een werk als Is de aarde rond?  van een zekere K. Dijkstra, die al vroeg (in 1954) beweerde dat de aarde zo plat was als een pannenkoek. Bomans betitelde zijn voorwoord Oliebol of pannenkoek? en stelde ter overweging de driehoek voor.

Ook in ons depot blijkt zich een Bomans-voorwoord te bevinden waar men het niet direct verwacht, namelijk in een feestelijke uitgave ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Koninklijke Smeets Offset in Weert. Het betreft een door de Rotterdamse kunstenaar Dick Elffers (1910-1990) prachtig uitgegeven boek met daarin allerlei producties van Smeets in diverse soorten en maten, zoals boekomslagen, advertenties en verpakkingsmateriaal. Een wondermooi boek om eens door te bladeren, met een voorwoord dat op amusante manier een bedrijfsgeschiedenis schetst en tegelijk de ontwikkeling van de moderne druktechniek uiteenzet.

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes