The Politics of Debt
With Wolfgang Streeck

Public Lecture The Politics of Debt

Joia de Jong

Lezing Wolfgang Streeck over wereldwijde schuldenlast

Studieschuld, hypotheek of staatsschuld; we ontkomen niet aan ‘schulden’. Op donderdag 19 januari 2017 geeft de vooraanstaande Duitse wetenschapper Wolfgang Streeck een publiekslezing over de mechanismen achter schuld, de gevaren daarvan voor de wereld en de politieke consequenties voor de toekomst van schuld.  

In het financiële kapitalisme is particuliere schuld een krachtige motor achter al onze inspanningen en ons arbeidsethos. Schuld zorgt ervoor dat we onze hoge consumptie kunnen blijven volhouden ondanks stagnerende inkomens. Schuld is daarmee tegelijkertijd ook een bron van ‘sociale discipline’: je best doen om schulden af te lossen. Bij iets of iemand in het krijt staan maakt dat mensen hun gedrag aanpassen.

Wolfgang Streeck introduceerde de term ‘consolidation state’: een staat die zich in een voortdurende spagaat bevindt tussen de eisen van de financiële markt en de eisen en behoeften van de eigen burgers.. Zo’n staat probeert de rente op staatschuld zo laag mogelijk te houden en garanties af te geven. Hierdoor staat de regering onder continue druk om de eigen overheidsfinanciën te reorganiseren.

 

Over Wolfgang Streeck
Wolfgang Streeck is een van de meest kritische denkers over schuld en de financiële crisis van dit moment. Als directeur emeritus van het Max Planck Instituut (Keulen), is hij gespecialiseerd in economische sociologie. Hij is auteur van o.a. Gekochte Tijd – De Uitgestelde Crisis van het Democratisch Kapitalisme (2015). In april 2016 was hij te zien in de Tegenlicht-uitzendingOpent extern over schuld.

In vervolg op de publiekslezing van 19 januari worden op 20 januari twee rondetafeldiscussies gehouden in Instituut V2 in Rotterdam. Onder andere met Wolfgang Streeck, Ewald Engelen (UvA), Elettra Stimili (SNS Pisa en Richard Dienst (VS). Beide evenementen zijn een initiatief van het Erasmus Institute for Public Knowledge (EIPK).

More information

Partner

SG Erasmus