Wolfgang Streeck over wereldwijde schuldenlast en de gevaren voor de wereld

Joia de Jong

Studieschuld, hypotheek of staatsschuld; we ontkomen niet aan ‘schulden’.  Als laatste redmiddel om tijd te winnen verhogen overheden keer op keer de staatsschuld. Op donderdag 19 januari geeft Wolfgang Streeck een publiekslezing op de Erasmus Universiteit Rotterdam over de mechanismen achter schuld, de gevaren voor de wereld en de politieke consequenties voor de toekomst van schuld. Wolfgang Streeck is een van de meest kritische denkers over schuld en de financiële crisis van dit moment.

In het financiële kapitalisme is particuliere schuld een krachtige motor achter al onze inspanningen en ons arbeidsethos. Schuld zorgt ervoor dat we onze hoge consumptie kunnen blijven volhouden ondanks stagnerende inkomens. Schuld is daarmee tegelijkertijd ook een bron van sociale discipline.

Een staat die zich in een voortdurende spagaat bevindt tussen de eisen van de financiële markt en de eisen en behoeften van de eigen burgers probeert de rente op staatschuld zo laag mogelijk te houden en garanties af te geven. Hierdoor staat de regering onder continue druk om de eigen overheidsfinanciën te reorganiseren. Het gevolg is wat Wolfgang Streeck de consolidation state noemt. Een staat die zich in een voortdurende spagaat bevindt tussen de eisen van de financiële markt en de eisen en behoeften van de eigen burgers.

Over Wolfgang Streeck

Wolfgang Streeck https://wolfgangstreeck.com/ is een van de meest kritische denkers over schuld en de financiële crisis van dit moment. Als directeur emeritus van het Max Planck Instituut (Keulen), is hij gespecialiseerd in economische sociologie en auteur van o.a. Gekocht Tijd – De Uitgestelde Crisis van het Democratisch Kapitalisme (2015).  In april 2016 was hij te zien in de Tegenlichtuitzending over http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/biografieen/s/wolfgang-streeck.html

Rondetafeldiscussie The Politics of Debt

In vervolg op de publiekslezing wordt op 20 januari twee rondetafeldiscussies gehouden in Instituut V2 in Rotterdam. Onder andere met Wolfgang Streeck, Ewald Engelen (UvA), Elettra Stimili (SNS Pisa en Richard Dienst (VS)

https://www.eur.nl/english/eipk/events/detail/event/6224-the-politics-of-debt/

Beide evenementen zijn een initiatief van het Erasmus Institute for Public Knowledge (EIPK).  Link naar EIPK

Meer informatie

Contact us

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes