IBACS Alumni Ervaringen

  • Pim Nugteren

    Pim Nugteren - Alumnus ACW en Senior Marketing Communicatie Manager bij CJP

    Werkend bij een ongesubsidieerd theater als Carré kwamen ook de lessen in economie goed van pas.
    Portrait picture Pim Nugteren
    Werkend bij een ongesubsidieerd theater als Carré kwamen ook de lessen in economie goed van pas.

    De culturele omnivoor

    “Na mijn HBO-studie Communicatie & Multimedia Design wilde ik geen 9 tot 5-baan, maar verder studeren. Maar wat? Na een proefcollege Algemene Cultuurwetenschappen op de Open Dag van de Erasmus Universiteit was die vraag snel beantwoord. Professor Koen van Eijk vertelde er over de ‘culturele omnivoor’ en ik hing vanaf het eerste moment aan zijn lippen. De keuze was daarna dan ook snel gemaakt. Het leuke proefcollege bleek gelukkig geen uitzondering te zijn. De professoren weten waar ze het over hebben doordat ze zelf nog dagelijks in het veld actief zijn, en beschikken allemaal over het unieke talent om de stof op een boeiende en interactieve manier over te brengen. En de economische vakken, waar ik in eerste instantie nogal tegenop keek, bleken juist een waardevolle toevoeging te zijn waar ik vandaag de dag nog steeds de vruchten van pluk.”

    Op de hoogte van ontwikkelingen in de culturele sector

    "Na ACW vond ik mijn eerste baan bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar ik de online marketing verzorgde: zaken als de website, mailings, de verschillende social kanalen, Google Analytics en Google AdWords. Ook gaf ik rondleidingen, dacht ik mee over offline marketing uitingen en ondersteunde ik de afdeling Educatie. Dat ik ACW gestudeerd had gaf me een grote voorsprong in het solliciteren voor deze baan. Doordat de studie werkt met actuele onderzoeken en aandacht besteedt aan ontwikkelingen in de beroepspraktijk was ik goed op de hoogte van wat speelde in de culturele sector (bijvoorbeeld destijds de opkomst van social media als vast onderdeel van de marketingmix en het opkomende cultural entrepreneurship in tijden van bezuinigingen)."

    Aan de slag bij het bekendste theater van Nederland

    “Na anderhalf jaar zag ik op LinkedIn dat er bij Koninklijk Theater Carré in Amsterdam een baan vrij zou komen op de marketingafdeling. Een paar telefoontjes later zat ik bij de directeur op kantoor en kreeg ik de unieke kans om mijn werkzaamheden bij het bekendste en mooiste theater van Nederland voort te zetten. Ook in mijn werkzaamheden bij Carré maakte ik nog veel gebruik van de dingen die ik in de bachelor ACW heb geleerd. Zo heb ik in de minor veel geleerd over de invloed die verschillende media kunnen hebben op onze maatschappij. Ik gebruikte deze theorieën nog dagelijks in het aanspreken van de juiste doelgroep via het juiste kanaal en met de juiste boodschap. Werkend bij een ongesubsidieerd theater als Carré kwamen ook de lessen in economie goed van pas.”

    Een uitstapje in de ‘grote boze’ commerciële wereld

    “Na mijn baan bij Carré maakte ik een uitstap uit de culturele sector. Ik wilde wel eens weten wat er in die, vanuit de cultuursector toch vaak gezien als ‘grote boze’, commerciële wereld gebeurde. Ik werd Marketing Communication Manager bij internationaal service/retail concept 2theloo. Voor het eerst mocht ik zelf mijn eigen marketingplan schrijven, stuurde ik een team aan en werkte ik samen met collega’s uit de andere kantoren in Parijs en Barcelona. Hier leerde ik dus letterlijk met verschillende culturen werken. Na 2theloo besloot ik weer iets heel anders te gaan doen en ging ik aan de slag bij de beroepsvereniging voor tandartsen. Het verbaast je misschien, maar ook hier heb ik veel aan mijn studie ACW gehad doordat ik hier voor het eerst met verschillende politieke stakeholders zoals ministeries moest werken. Dat het politieke veld zeer complex in elkaar zit en er veel verschillende belangen spelen, was iets wat ik ook al in de collegebanken van de Erasmus Universiteit had geleerd.”

    Full circle

    “Na mijn uitstapjes buiten de culturele sector begon het toch weer te kriebelen. Zeker toen ik door de coronacrisis ook in mijn vrije tijd niet of nauwelijks meer met kunst en cultuur bezig kon zijn. Ik besefte dat deze sector toch echt is waar mijn hart ligt en vond er mijn huidige baan als Senior Marketing Communicatie Manager bij CJP, de cultuurpas voor jongeren. Dat voelde, en voelt nog steeds, als een full circle moment. Zelf had ik vroeger uiteraard ook een CJP-pas. Deze zorgde ervoor dat mijn passie voor kunst en cultuur al op jonge leeftijd aangewakkerd werd, waardoor ik na mijn studie Communicatie ook Cultuurwetenschappen ben gaan studeren. Dat ik nu de nieuwe generatie jongeren mag enthousiasmeren voor mijn eigen grote passie voelt echt magisch. Zonder de studie Algemene Cultuurwetenschappen was ik dan ook waarschijnlijk nooit gekomen waar ik nu ben.”

    Mijn advies

    “Oriënteer je zo breed mogelijk om alles wat de studie te bieden heeft en schuw niet voor vakken waarvan je misschien denkt dat ze je minder zullen liggen (zoals bijvoorbeeld economie). Je zult zien dat je alles wel een keer zult gebruiken in je verdere loopbaan."

    Portrait picture Pim Nugteren
  • Joost de Kleine Beek

    Joost de Kleine Beek - Alumnus ACW

    Uiteindelijk zorg je ervoor dat mooie voorstellingen een publiek vinden.
    Uiteindelijk zorg je ervoor dat mooie voorstellingen een publiek vinden.

    "Ik was bijna klaar met de master Kunst- en Cultuurwetenschappen, na Algemene Cultuurwetenschappen (ACW) te hebben gestudeerd, toen ik naar de directeur van het theater stapte om te vertellen wat ik allemaal had geleerd en hoe zijn theater daar iets aan zou kunnen hebben. Ik gaf een presentatie over hoe de sociale waarde van het theater en de voorstellingen vergroot zou kunnen worden, wat de beste manier is om financieringsbronnen te vinden en wat de functie van het theater voor deze stad zou kunnen zijn. We hebben toen meteen afgesproken dat ik het jaarverslag zou schrijven."

    De sociale waarde van het theater

    "Je kunt het theater zien als een podium waar toneelvoorstellingen worden vertoond, maar ook als een plek die sociale waarde genereert. Het gaat niet alleen om het laten zien van kunst, maar ook om het bieden van een ontmoetingsplek en om mensen de kans te geven een transformatie te ondergaan, anders over dingen na te gaan denken. Hoe je die sociale functie optimaal vervult, bevindt zich op het kruisvlak van economie en sociologie, zoals je dat leert bij ACW. Zeker nu het belangrijker wordt om als culturele instelling minder afhankelijk te worden van subsidiegelden, is economie erg waardevol. Tegelijkertijd is het niet de functie van een theater om optimaal economisch te functioneren, maar om mensen naar goede voorstellingen te krijgen en daarbij ook een gemeenschapszin te creëren."

    Beleid is niet stoffig

    "Tijdens je studie schrijf je veel essays; je leest stukken van anderen en past dit toe op jouw ideeën en de opdracht. En eigenlijk is een meerjarenbeleidsplan schrijven hetzelfde: ik lees de richtlijn van de gemeente en relateer dat aan wat we al hebben gedaan en aan de visie van onze directeur. Het vak Kunst- en Cultuurbeleid vond ik superboeiend. Beleid is niet stoffig. Het is een punt aan de horizon zetten en vragen: hoe gaan we hier in de komende vier jaar naartoe? Uiteindelijk zorg je ervoor dat mooie voorstellingen een publiek vinden.

    Ik herinner me een vak waarin we films relateerden aan filosofisch gedachtegoed. Dat gebruik ik niet in mijn dagelijkse praktijk als directieassistent, maar dat soort vakken dragen er wel aan bij dat ik op mijn plek ben in deze sector. Ik ben niet verloren tijdens een gesprek over de filosofische drijfveren van een theatermaker - en dat is heel prettig en belangrijk.

    Brede blik

    "Ik zou niet weten welke opleiding me beter had voorbereid op de beroepspraktijk dan ACW. Door de combinatie economie, sociologie en een beetje filosofie kijk je met een brede blik en dat komt echt heel vaak van pas. De culturele sector is hard voor weinig, maar ik ga iedere dag met bijzonder veel plezier naar mijn werk. Ik mag elke dag weer nieuwe dingen doen, meer dingen doen, leukere dingen doen. En dat vind ik super uitdagend."

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen