International Bachelor Communication and Media

International Bachelor Communication and Media (IBCoM)
IBCoM student on campus

Is deze studie iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de wereld van media en communicatie en wil je de sociale, politieke, economische en culturele impact ervan ontdekken? Zou je graag willen studeren in een collegezaal met een diverse culturele samenstelling? Op zoek naar een opleiding waar je je nieuwe vaardigheden en kennis direct in de praktijk kunt brengen? Dan is de International Bachelor Communication and Media (IBCoM) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam precies wat je zoekt.

IBCoM heeft een internationaal karakter waarin studenten en docenten van over de hele wereld met elkaar in contact komen en van elkaar leren, wat resulteert in een hechte IBCoMmunity.

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Bachelor
Diploma
BSc
Vorm
Fulltime
Voertaal
Engels
Tijdsduur
3 jaren
Studiepunten (EC)
180
Startdatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
15 maart

Het studieprogramma in het kort

De International Bachelor Communication and Media (IBCoM) benadert communicatie- en mediastudies op een internationale manier. Het volledig Engelstalige programma verwelkomt studenten van over de hele wereld, waardoor een diverse en inclusieve studentenpopulatie ontstaat. Met tal van kansen voor internationale uitwisselingen, stages en aanpassingen van het curriculum, legt dit programma een solide basis voor een vervolgstudie of een carrière in media en communicatie.

Waarom deze studie

Bekijk de opleidingsvideo

International Bachelor Communication and Media Student Lennert studying at a table.

International Bachelor Communication and Media by Lennert

Dit ga je leren

  • Verzamel kennis op het gebied van communicatie en media;
  • Leer alles over onderzoeksmethoden, informatietechnologie en communicatietechnieken;
  • Ontwikkel de vaardigheden die nodig zijn om professioneel aan de slag te gaan in media en communicatie, en om de uitdagingen aan te gaan in diverse, internationale en snel veranderende werkomgevingen.
  • Verken de nieuwste ontwikkelingen in mediatechnologieën, de creatieve mediasector en kunstmatige intelligentie en de impact ervan op de samenleving en bedrijven;
  • Bestudeer de wereld van communicatie en media vanuit een sociologisch, cultureel, politiek en economisch perspectief, met nadruk op zowel theorie als onderzoeksvaardigheden.

Naast deze belangrijke kenmerken heeft IBCoM ruimte voor een (internationale) stage, een minor of internationale uitwisselingservaring, een mentorprogramma dat nieuwe studenten helpt zich thuis te voelen, evenals een honoursprogramma en andere buitenschoolse activiteiten voor verdere betrokkenheid en ontwikkeling tijdens je studie.

Bekijk het studieprogramma

Studie in cijfers

Studenttevredenheid Studenten geven ons 3.9 sterren voor deze studie.
313
Aantal eerstejaars Het aantal studenten in het eerste jaar.
12-18u
Contacturen eerstejaars Aantal uur aangeboden per week
View all

Meer weten? Ontmoet ons hier

Studenten die elkaar ontmoeten

Kom alles te weten over deze opleiding op één van onze (online) evenementen.

Bekijk al onze evenementen

Carrièremogelijkheden na je studie

In de afgelopen jaren heeft IBCoM zich bewezen als een gevestigd programma dat afgestudeerden uitstekende kansen biedt op de arbeidsmarkt. Onze studenten vinden werk als PR-managers, media-analisten, mediaproducenten, academici, communicatieadviseurs, marketeers, beleidsmakers, journalisten, merkmanagers, redacteuren, persvoorlichters en in vele andere functies.

Bekijk jouw toekomst

Wat vinden onze studenten?

Lauren Watson

Lauren Watson - Student International Bachelor Communication and Media

IBCoM biedt een unieke kans om in Rotterdam te wonen, stage te lopen in het buitenland en onze uitwisselingsperiode in het buitenland door te brengen, als we dat willen!
IBCoM biedt een unieke kans om in Rotterdam te wonen, stage te lopen in het buitenland en onze uitwisselingsperiode in het buitenland door te brengen, als we dat willen!

Waarom heb je besloten om IBCoM te gaan studeren?

In plaats van meteen na school te gaan studeren, besloot ik direct aan het werk te gaan en een paar jaar te gaan reizen. Toen ik uiteindelijk besloot om met de universiteit te starten, heb ik veel tijd besteed aan het onderzoeken van bachelors in communicatie over de hele wereld. Al snel kwam ik erachter dat IBCoM, hier bij de EUR, de ideale opleiding voor mij was.

Wat vind je het meest interessant aan IBCoM?

Wat mij als eerste opviel, was de nadruk die wordt gelegd op het bevorderen van een globale mentaliteit binnen de IBCoM-gemeenschap. Dit komt niet alleen tot uiting in de theorie die we bestuderen, maar wordt ook echt in de praktijk gebracht. Studiemateriaal en docenten moedigen ons aan om bij het uitvoeren van onderzoek verder te kijken dan onze eigen ervaringen van de wereld. Vanuit een meer praktisch oogpunt, afgezien van het feit dat de meesten van ons internationale studenten zijn, biedt IBCoM ons een ongelooflijk unieke kans om hier in Rotterdam te wonen, stage te lopen in het buitenland en onze uitwisselingsperiode in het buitenland door te brengen, als we dat willen!

Met welke uitdagingen ben je geconfronteerd en hoe ben je ermee omgegaan?

De enige zorg die ik had voordat ik aankwam, was mijn niveau van wiskunde, omdat sommige cursussen gericht zijn op statistiek. Gelukkig kreeg ik gedurende het semester veel ondersteuning en heb ik met succes mijn onderzoeksvaardigheden verbeterd. Elke week worden we door oefeningen begeleid en brengen we de theorie meteen in de praktijk, waardoor we zowel ons zelfvertrouwen als onze vaardigheden vergroten.

Maya van Mierlo

Maya van Mierlo - Student International Bachelor Communication and Media

IBCoM heeft studenten van over de hele wereld die hier komen studeren, maar geeft prospects ook de kans om dieper in te gaan op wereldwijde onderwerpen zoals politiek, media, business, technologie en nog veel meer!
IBCoM heeft studenten van over de hele wereld die hier komen studeren, maar geeft prospects ook de kans om dieper in te gaan op wereldwijde onderwerpen zoals politiek, media, business, technologie en nog veel meer!

Waarom heb je besloten om IBCoM te gaan studeren?

Gedurende mijn hele leven heb ik de kans gehad om veel verschillende culturen en mensen te ontmoeten en leren kennen. Dit is een internationale studie waarbij niet alleen studenten van over de hele wereld hier komen om te studeren, maar het is ook een studie die prospects de kans biedt om dieper in te gaan op globale onderwerpen zoals politiek, media, business, technologie en nog veel meer! Communicatie is ook een element van de studie dat rechtstreeks wordt bestudeerd, zo kijken wij hoe dit onderdeel uitmaakt van ons dagelijks leven, wat de invloed ervan is en hoe het kan worden gebruikt om invloed uit te oefenen.

Wat vind je het meest interessant aan IBCoM?

We krijgen de kans om talloze onderwerpen te verkennen, zoals sociale bewegingen, het bedrijfsleven, politiek, media-entertainment en nog veel meer. Persoonlijk was ik geïnteresseerd in het business- en media-entertainmentaspect en werd ik gelijk enthousiast bij het idee om mijn kennis over deze twee onderwerpen verder te kunnen ontwikkelen in mijn tweede jaar.

Met welke uitdagingen ben je geconfronteerd en hoe ben je ermee omgegaan?

Tijdens mijn eerste jaar was een van de moeilijkheden waarmee ik leerde omgaan hoe ik eigenlijk moest studeren. Met vallen en opstaan (falen en succes gaan hand in hand) leerde ik wat voor mij de beste manier was om te studeren, mijn tijd te managen en mezelf te organiseren om deadlines op tijd te halen. Dit alles terwijl ik genoot van mijn eerste jaar, vrienden maakte en de prachtige, diverse en internationale stad Rotterdam verkende.

Minke Mudde

Minke Mudde - Student International Bachelor Communication and Media

Studeren aan de Erasmus Universiteit is de wereld ontdekken en toch dicht bij huis zijn.
Studeren aan de Erasmus Universiteit is de wereld ontdekken en toch dicht bij huis zijn.

Waarom heb je besloten om IBCoM te gaan studeren?

Voor mij als Nederlandse student is IBCoM studeren aan de Erasmus Universiteit alsof ik de wereld ontdek en toch dicht bij huis ben. De internationale focus van het programma was voor mij een belangrijke reden om voor dit pad te kiezen. Er studeren studenten van over de hele wereld aan de Erasmus Universiteit en dat geeft je een enorme kans om met allerlei verschillende mensen om te gaan en van hen te leren.

Wat vind je het meest interessant aan IBCoM?

Een van de dingen waar ik het meest verbaasd over was toen ik aan mijn studie begon, was hoe ontzettend aardig iedereen is. Het is eng om in een compleet nieuwe stad aan een opleiding te beginnen, maar door de steun die ik van medestudenten kreeg, leek het vreemd dat ik me ooit zorgen had gemaakt over deze dingen. De sfeer op Erasmus is heel positief en de studenten zijn ruimdenkend en vriendelijk. IBCoM is een programma waarin je echt jezelf kunt zijn en je kunt ontwikkelen op gebieden die voor jou belangrijk zijn.

Met welke uitdagingen ben je geconfronteerd en hoe ben je ermee omgegaan?

In het eerste jaar waren er veel verschillende onderwerpen om te behandelen, zoals onderzoek en statistiek of het analyseren van media en popcultuur. Hierdoor was er altijd wel een vak dat ik leuk vond. In het begin had ik een beetje moeite met de overgang van de middelbare school naar de universiteit, omdat je plotseling volledig verantwoordelijk wordt voor je eigen tijdmanagement. Er zijn geen leraren meer die je vertellen wanneer je moet lezen en wanneer je je huiswerk af moet hebben, maar na een korte gewenningsperiode vond ik het bevrijdend om alles op mijn eigen manier te kunnen doen!

Daria Ciepińska

Daria Ciepińska - Student International Bachelor Communication and Media

Dankzij het brede toepassingsgebied van IBCoM heb ik de vrijheid en mogelijkheden om gebieden te verkennen waarin ik echt geïnteresseerd ben, waardoor ik heb kunnen ontdekken welk carrièrepad ik in de toekomst wil volgen.
Dankzij het brede toepassingsgebied van IBCoM heb ik de vrijheid en mogelijkheden om gebieden te verkennen waarin ik echt geïnteresseerd ben, waardoor ik heb kunnen ontdekken welk carrièrepad ik in de toekomst wil volgen.

Waarom heb je besloten om IBCoM te gaan studeren?

Ik ben geïnteresseerd in storytelling met een focus op de entertainmentindustrie, maar ook marketing en reclame. Ik vond het leuk dat de Erasmus Universiteit Rotterdam ook buiten Nederland een bekende universiteit is en dat IBCoM een van de meest prestigieuze mediagerelateerde bachelors is. Wat ik erg leuk vind aan deze opleiding is de combinatie van theorie en praktijk. Ik heb het gevoel dat deze gebalanceerde aanpak van IBCoM me enorm helpt om op een effectieve manier kennis op te doen.

Wat vind je het meest interessant aan IBCoM?

Mijn favoriete aspect van deze opleiding is dat ik dankzij het bredere toepassingsgebied de vrijheid en mogelijkheden heb om onderwerpen en gebieden te verkennen waarin ik echt geïnteresseerd ben, wat me geholpen heeft om te ontdekken welk carrièrepad ik in de toekomst wil volgen.

Met welke uitdagingen ben je geconfronteerd en hoe ben je ermee omgegaan?

Toen ik aan IBCoM begon, zat ik nog steeds vast aan de mentaliteit die ik op de middelbare school had opgedaan, namelijk dat er onderwerpen zijn die schoolwaardig zijn en onderwerpen waar ik niet over moet schrijven, omdat ze niet serieus worden genomen en geen goede cijfers opleveren. Gelukkig realiseerde ik me door discussies in de klas en feedback van leraren al snel dat dit volledig onterecht was. Ik begon te schrijven over dingen waar ik echt gepassioneerd over ben, ook al klinken ze voor sommige mensen misschien niet professioneel. Dit resulteerde niet alleen in mijn eigen voldoening over het werk dat ik heb gedaan, maar ook in betere cijfers, omdat docenten onze betrokkenheid bij de opdrachten hier ook waarderen.

Lara Voinovska

Lara Voinovska - Student International Bachelor Communication and Media

IBCoM zit vol met zulke onderling verbonden en interessante vakken dat je echt het gevoel hebt dat de bachelor een geheel is en niet slechts een verspreide combinatie van cursussen.
Portrait photo female IBCoM student
IBCoM zit vol met zulke onderling verbonden en interessante vakken dat je echt het gevoel hebt dat de bachelor een geheel is en niet slechts een verspreide combinatie van cursussen.

Waarom heb je besloten om IBCoM te gaan studeren?

Ik koos voor IBCoM vanwege de unieke combinatie van communicatie en media, die van IBCoM een buitengewoon aantrekkelijk programma maakt dat zelfontwikkeling en kritisch denken in verschillende vakgebieden stimuleert. Kiezen voor IBCoM betekent dat je klaar bent om een voortdurende academische weg te volgen die voldoening biedt in elke volgende zoektocht.

Wat vind je het meest interessant aan IBCoM?

Wat ik het meest interessant vind, is de leermethode die wordt gebruikt via verschillende kanalen zoals klassikale lessen, werkgroepen en seminars. Ook de structuur van het programma zelf, die studenten de kans biedt om een stage te volgen en op uitwisseling te gaan, spreekt me erg aan. Het programma zelf zit echter vol met zulke onderling verbonden en interessante vakken dat je echt het gevoel hebt dat IBCoM een geheel is en niet slechts een verspreide combinatie van cursussen.

Met welke uitdagingen ben je geconfronteerd en hoe ben je ermee omgegaan?

Als internationale student dacht ik dat de belangrijkste uitdaging waar ik mee te maken zou krijgen, het integreren in de Nederlandse cultuur zou zijn. Gelukkig vergemakkelijkte de internationale omgeving op de Erasmus mijn zorgen en verliep mijn integratie in het sociale leven soepel. Eventuele moeilijkheden die zich onderweg kunnen voordoen in IBCoM of over het algemeen op de Erasmus zijn bijna onmerkbaar dankzij de ondersteuning van medestudenten en personeel.

Let op: Deze testimonial is veertaald vanuit het Engels. 

Portrait photo female IBCoM student

Monique Jørgensen

Monique Jørgensen - Student International Bachelor Communication and Media

IBCoM leert je een kritisch perspectief te hebben, wat betekent dat wat je leert het klaslokaal overstijgt en deel gaat uitmaken van je dagelijkse denken in het leven. Het zorgt ervoor dat ik nadenk over dingen, ze in twijfel trek en voorbeelden uit de praktijk gebruik in mijn opdrachten.
Portrait photo of female IBCoM student
IBCoM leert je een kritisch perspectief te hebben, wat betekent dat wat je leert het klaslokaal overstijgt en deel gaat uitmaken van je dagelijkse denken in het leven. Het zorgt ervoor dat ik nadenk over dingen, ze in twijfel trek en voorbeelden uit de praktijk gebruik in mijn opdrachten.

Waarom heb je besloten om IBCoM te gaan studeren?

Ik heb voor IBCoM gekozen omdat het me op veel vlakken aansprak, vooral vanwege de internationale omgeving. Met echt internationale professoren en gemengde klaslokalen biedt het onderwijs zoveel overstijgende perspectieven. De discussies die we voeren zijn gebaseerd op academische artikelen, die tot leven komen tijdens de discussies. Het laat je echt zien hoe mensen verschillende perspectieven hebben en ik leer zo veel door de wereld op nieuwe manieren te bekijken.

Wat vind je het meest interessant aan IBCoM?

Sommige van de momenten waar ik het meest van geniet, zijn wanneer ik een college verlaat vol nieuwe en verwonderende gedachten. IBCoM leert je een kritisch perspectief te hebben, wat betekent dat wat je leert het klaslokaal overstijgt en deel gaat uitmaken van je dagelijkse denken in het leven. Het zorgt ervoor dat ik nadenk over dingen, ze in twijfel trek en voorbeelden uit de praktijk gebruik in mijn opdrachten.

Met welke uitdagingen ben je geconfronteerd en hoe ben je ermee omgegaan?

Ik denk dat een van de uitdagingen van IBCoM is dat het zo divers is. Het is moeilijk om precies te definiëren hoe communicatie wordt gebruikt en hoe belangrijk het is, maar we weten allemaal dat het een groot deel uitmaakt van het menselijk leven. Naarmate ik meer vakken omarmde en wetenschappers ontmoette, zag ik hoeveel functies er worden aangeboden aan communicatiewetenschappers en de vele interessante en krachtige opdrachten waarmee mensen daarna aan de slag kunnen. Het maakt me er zekerder van dat het vakgebied gewaardeerd wordt en dat het diploma me veel mogelijkheden kan bieden.

IBCoM heeft me al zulke opties gegeven en me in een spannende richting gestuurd, want ik heb naast mijn studie een stage kunnen beginnen bij een consultancybureau. Later zal ik dit fulltime kunnen proberen omdat het ook deel uitmaakt van het IBCoM-curriculum.

Tot slot ondersteunt de stad Rotterdam de internationale geest en biedt het creatieve mensen vele perspectieven. Voor mij betekende verhuizen naar het buitenland ook dat ik dagelijks meer dingen en plaatsen ging ontdekken, zonder dat het beperkt bleef tot reizen, want Rotterdam heeft uitstekende kunstmusea en bruisende plekken om naartoe te gaan.

Portrait photo of female IBCoM student

Paul Hartwig

Paul Hartwig - Student International Bachelor Communication and Media

Omdat mijn medestudenten ook toekomstige collega's zijn, helpt de studie bij het ontwikkelen van een divers en uitgebreid netwerk.
Portrait picture of Paul Hartwig
Omdat mijn medestudenten ook toekomstige collega's zijn, helpt de studie bij het ontwikkelen van een divers en uitgebreid netwerk.

Na mijn eerste bezoek aan Rotterdam wist ik meteen dat ik hier wilde studeren. Omdat ik uit een klein stadje in Duitsland kom, was de internationale sfeer in Rotterdam iets wat ik ook wilde terugzien in mijn studiekeuze. Het duurde dan ook niet lang voordat ik de International Bachelor Communication and Media ontdekte en ervoor ging. Het verbindt een internationale omgeving met een divers curriculum waardoor ik inzicht krijg in verschillende carrièrepaden.

Tegenwoordig heb ik vrienden van over de hele wereld, wat handig is voor mijn persoonlijke leven, maar ik geloof ook dat ik er carrièretechnisch van kan profiteren. Aangezien mijn medestudenten ook toekomstige collega's zijn, helpt de studie bij het ontwikkelen van een divers en uitgebreid netwerk. Dit wordt ondersteund door de stage en studenten exchange, die beide ook deel uitmaken van de studie en je helpen je verder te verdiepen in de onderwerpen van je voorkeur. Het leukste aan dit studieprogramma is dat je in de toekomst veel verschillende richtingen op kunt gaan. Dit betekent dat je tijdens je studie kunt beslissen wat voor jou persoonlijk het juiste carrièrepad is.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat leven in het buitenland en in een internationale omgeving in het begin overweldigend kan zijn als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Culturele verschillen kunnen leiden tot onbekende situaties, die aanpassing, respect en ervaring vereisen. Dit hoort echter ook bij het zijn van een internationale student en het opbouwen van je eigen karakter, daarom denk ik dat IBCoM de perfecte basis biedt voor persoonlijke groei.

Portrait picture of Paul Hartwig

Jerick Kelly

Jerick Kelly - Student International Bachelor Communication and Media

Studenten die affiniteit hebben met media en communicatie zullen zeker een match zijn met dit programma, omdat ze zich volledig kunnen verdiepen in hoe deze velden in wisselwerking staan met andere velden.
Portrait picture of Jerick Kelly
Studenten die affiniteit hebben met media en communicatie zullen zeker een match zijn met dit programma, omdat ze zich volledig kunnen verdiepen in hoe deze velden in wisselwerking staan met andere velden.

Voor mij was de International Bachelor Communication and Media een onverwachte keuze. Ik hoorde over het programma via een vriend, en ik schreef me in voor een Open Dag nadat ik het curriculum een beetje had onderzocht. Na het bijwonen van de lezingen en het praten met studenten was ik er volledig van overtuigd dat IBCoM de perfecte studie voor mij was. Vanaf dat moment heb ik IBCoM mijn volledige aandacht gegeven.

Een van de meest interessante onderdelen van IBCoM is voor mij de keuzevrijheid die studenten krijgen als het gaat om hun vakkenpakket. En de mogelijkheid om je te verdiepen in vele institutionele gebieden, zoals het bedrijfsleven, de politiek en entertainment. Studenten die affiniteit hebben met media en communicatie passen zeker bij dit programma, omdat ze zich volledig kunnen verdiepen in de interactie tussen deze gebieden.

Een van de vele lessen die ik van IBCoM heb geleerd is hoe ik me moet aanpassen aan veranderingen. Zodra het programma van start gaat, begin je aan een constant proces van verandering; je krijgt nieuwe ideeën, overtuigingen en gewoonten. Zodra je het tweede jaar van IBCoM bereikt, zal je academische en professionele carrière beginnen te bloeien op manieren waar je niet eens aan gedacht had. Je vastberadenheid en motivatie zullen je naar nieuwe uitersten leiden terwijl je onvervangbare herinneringen creëert met je internationale klasgenoten.

Portrait picture of Jerick Kelly

Emma Scheid

Emma Scheid - Student International Bachelor Media and Communication

Ik kijk ernaar uit om de theorie die ik tot nu toe heb geleerd in de praktijk te brengen tijdens de stage en mijn horizon te verbreden door nieuwe vrienden te maken en deel uit te maken van nieuwe ervaringen tijdens de uitwisseling.
Portrait picture Emma Scheid
Ik kijk ernaar uit om de theorie die ik tot nu toe heb geleerd in de praktijk te brengen tijdens de stage en mijn horizon te verbreden door nieuwe vrienden te maken en deel uit te maken van nieuwe ervaringen tijdens de uitwisseling.

Nadat ik mijn tussenjaar op reis had doorgebracht en nieuwe mensen met verschillende achtergronden had ontmoet, wilde ik die internationale omgeving tijdens mijn studie behouden. Bij mijn eerste bezoek aan campus Woudestein voelde ik al dat de internationale spirit die naar buiten toe werd geadverteerd, naar binnen toe goed was terug te zien. Daarna duurde het niet lang voordat ik me realiseerde dat de internationale Bachelor Communicatie en Media voldeed aan alle verwachtingen die ik had.

IBCoM biedt niet alleen een zeer divers curriculum waardoor je een breed scala aan vakgebieden en carrièrepaden kunt verkennen, maar het moedigt je ook aan om je persoonlijke interesses te volgen door je eigen Focus Areas te kiezen. Ik kijk ernaar uit om de theorie die ik tot nu toe heb geleerd in de praktijk te brengen tijdens de stage en mijn horizon te verbreden door nieuwe vrienden te maken en deel uit te maken van nieuwe ervaringen tijdens de uitwisseling.

Naast de academische vakken is het leren met en van mensen van over de hele wereld, terwijl je wordt opgevangen met openheid, tolerantie en behulpzaamheid, wat het echt spannend maakt om deel uit te maken van de IBCoMmunity! Als internationale student weet ik hoe overweldigend het kan zijn om aan je studie in het buitenland te beginnen.

Vooral omdat ik tijdens de pandemie met mijn studie begon, maakte ik me zorgen over mijn studieprestaties en over het feit dat ik me niet in Rotterdam zou kunnen vestigen. Achteraf gezien was deze zorg onterecht. Door de steun en inzet van EUR en mijn medestudenten voelde ik me snel op mijn gemak en zelfverzekerd, zowel op de universiteit als in mijn privéleven!

Portrait picture Emma Scheid

Deze bruisende studentenstad biedt je kunst en cultuur, uitgaansleven, verenigingen, sportclubs en meer om je studentenleven nóg leuker te maken.

Ontdek Rotterdam
Wordt Rotterdam jouw nieuwe thuishaven?

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Is dit jouw studie?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen