Digitalisation, Surveillance & Societies

Verken de wereld van privacy en bewakingstechnologieën
Student DSS op campus

Is deze studie iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in de sociale, culturele en ethische gevolgen van nieuwe en gevestigde technologieën, de manier waarop waarden zoals 'privacy' en 'veiligheid' ons leven beïnvloeden, en de wisselwerking tussen technologie die de sociale wereld vormgeeft en sociale actoren die technologie vormgeven? Dan is de master specialisatie Digitalisation, Surveillance & Societies het programma voor jou!

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Master
Diploma
MA
Vorm
Fulltime
Voertaal
Engels
Tijdsduur
1 jaar
Studiepunten (EC)
60
Startdatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
15 mei

Het studieprogramma in het kort

Digitalisatie, Surveillance & Maatschappijen is een van de vijf specialisaties van de masteropleiding Mediastudies. Door te focussen op de meest urgente uitdagingen van vandaag en morgen, leert Digitalisatie, Surveillance & Maatschappijen je om een ​​expert te worden op het gebied van digitalisatie en surveillance. Je leert de snelle technologische en organisatorische ontwikkelingen op het gebied van digitalisatie en surveillance te traceren en analyseren, terwijl je hun sociale impact en ethische consequenties beoordeelt.

Waarom deze studie

Bekijk de opleidingsvideo

MA Digitalisation, Surveillance & Societies by Louise

Digitalisation, Surveillance & Societies by Louise

Dit ga je leren

  • Begrijp sociale en politieke kwesties in relatie tot digitalisering en surveillance; 
  • onderzoek wat het betekent om een digitale burger te zijn; 
  • denk kritisch na over de mogelijkheden van digitalisering en wat ze inhouden voor de samenleving; 
  • duik in de talloze communicatie-uitdagingen waarmee bedrijven, managers en werknemers in de mediasector en andere industrieën worden geconfronteerd; 
  • ontwikkel wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op uitdagingen door te focussen op sociale, interculturele, politieke, technische en internationale dimensies van digitalisering.
Bekijk het studieprogramma

Meer weten? Ontmoet ons hier

Studenten die elkaar ontmoeten

Kom alles te weten over deze opleiding op één van onze (online) evenementen.

Bekijk al onze evenementen

Carrièremogelijkheden na je studie

Afgestudeerden van Digitalisation, Surveillance & Societies zijn gewilde en breed inzetbare professionals met uitstekende carrièremogelijkheden. Aan de voorhoede van sociale en technologische veranderingen produceren ze digitale strategieën als adviseurs en pleitbezorgers. Bovendien zullen afgestudeerden expertise verwerven die goed past bij onderzoeksposities bij techbedrijven, NGO's, universiteiten en adviesbureaus, evenals publieke en private denktanks.

Bekijk jouw toekomst

Wat vinden onze studenten?

Hind Serkouh

Hind Serkouh - Student Digitalisation, Surveillance & Societies

Ik werd aangetrokken tot deze specialisatie dankzij de concrete voorbeelden die naar voren komen in onze seminars over hoe digitale artefacten onze identiteiten beïnvloeden, hoe ze onze relaties vormgeven, en onze ogenschijnlijk alledaagse routines.
Portrait photo Hind Serkouh
Ik werd aangetrokken tot deze specialisatie dankzij de concrete voorbeelden die naar voren komen in onze seminars over hoe digitale artefacten onze identiteiten beïnvloeden, hoe ze onze relaties vormgeven, en onze ogenschijnlijk alledaagse routines.

Digitalisering, Surveillance en Samenlevingen is een dynamische en vooruitstrevende master specialisatie, die ongelooflijk hedendaags is in de technologische ontwikkelingen van onze samenleving. Ik werd aangetrokken tot de specialisatie dankzij de concrete voorbeelden die naar voren komen in onze seminars over hoe digitale artefacten onze identiteiten beïnvloeden, hoe ze onze relaties vormgeven, en onze ogenschijnlijk alledaagse routines.

Een gezellige en vertrouwde sfeer

Ik geniet er enorm van om deel uit te maken van een kleine groep, omdat dit een gezellige en vertrouwde sfeer creëert waarin zowel studenten als professoren levendige discussies kunnen voeren. Bovendien maakt de internationale en interdisciplinaire achtergrond van de studenten multidimensionale analyses mogelijk, die inzicht bieden in hoe digitalisering zowel op lokaal niveau als op mondiaal niveau wordt benaderd.

Echte cases uit de praktijk

De structuur van de specialisatie is samenhangend en opzettelijk; elk module en opdracht heeft een doel en ik heb niet het gevoel dat ik achtervolgd word door deadlines. Bovendien bespreken we echte cases uit de praktijk, zoals de rol die online forums speelden tijdens de COVID-19 pandemie, de contentificatie van ons leven voor sociale media persona's, en de ethische implicaties van het hebben van een camera op je deurbel. Professoren zijn ook significant betrokken bij de discussies en workshops, altijd bereid om nieuwe perspectieven en case studies te leren voor hun persoonlijke projecten!

Eye opening

Digitalisation, Surveillance & Societies heeft mijn ogen geopend voor hoe surveillance en technologie weerklinken in ons leven op manieren die we te zeer gewend zijn om op te merken. Bovendien is dit relatief jonge vakgebied er een dat gemakkelijk intersecteert met andere gebieden, zoals sociologie, bedrijfskunde, Black studies en postkoloniale studies - wat ons ongelooflijke kansen biedt voor onderzoek en persoonlijke reflectie.

Let op: Deze testimonial is vertaald vanuit het Engels. 

Portrait photo Hind Serkouh

Max van der Breggen

Max van der Breggen - Student Master Digitalisation, Surveillance and Societies

De academische gemeenschap rond dit onderwerp is erg klein. Er is een soort intimiteit in het lezen dat we doen en de auteurs die we bespreken, waar ik echt van geniet.
Portrait picture Max van der Breggen
De academische gemeenschap rond dit onderwerp is erg klein. Er is een soort intimiteit in het lezen dat we doen en de auteurs die we bespreken, waar ik echt van geniet.

Voor mijn bachelor heb ik het interdisciplinaire programma Politiek, Psychologie, Recht en Economie gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik me heb gespecialiseerd in economie. Daarna besloot ik een geheel andere richting in te slaan dan de economie en te kiezen voor de MSc. Cybersecurity Governance aan de Universiteit Leiden.

Tijdens het afronden van het masterprogramma in Leiden, realiseerde ik me dat hoewel het uitgebreid inging op de veiligheidsaspecten van cyberbeveiliging en digitalisering, het een gebrek had aan focus op de sociologische aspecten van technologische ontwikkeling, de implicaties voor identiteit, politiek en samenleving. Bovendien wilde ik meer onderzoek doen en een focus vinden in dit relatief nieuwe en brede academische gebied. Ik ontdekte de master specialisatie Digitalisation, Surveillance & Societies en besefte dat deze mij die dingen zou kunnen bieden. Dus besloot ik me aan te melden!

Passie voor digitale sociologie

Wat deze master specialisatie interessant maakt, is het feit dat iedereen daar een zeer specifieke passie deelt voor het onderwerp van studie. Niemand besluit passief om in de richting van digitale sociologie te gaan, iedereen die bij ons in het klaslokaal zit, kwam specifiek voor de inhoud die we behandelen. Dit zorgt voor zeer interessante en productieve discussies. Ook, gezien het feit dat de academische gemeenschap rond dit onderwerp erg klein is, de literatuur die we bestuderen en de auteurs die we bespreken - er is een soort intimiteit in, waar ik echt van geniet.

Het onthullen van de algoritmen

Mijn favoriete cursus, hoewel ik er nog niet eens aan begonnen ben, zal absoluut Unboxing the Algorithms zijn. Dat is het soort cursus dat je niet tegenkomt, tenzij je iets doet als een informaticaopleiding. Toch is dergelijk inzicht, als je geïnteresseerd bent in de maatschappelijke aspecten van digitalisering, uiterst belangrijk en relevant. Ik ben erg blij om deel uit te maken van een master specialisatie die dit biedt.

Worstelingen

Ik had persoonlijk niet verwacht dat er zo'n sterke focus zou zijn op kwalitatieve onderzoeksmethoden, vooral in de methodencursussen. Ik had geen ervaring met kwalitatief onderzoek voordat ik Digitalisation, Surveillance & Societies begon, wat aanvankelijk iets was waar ik behoorlijk mee worstelde. Gelukkig waren medestudenten en docenten zeer behulpzaam bij het doorwerken daarvan en kwam ik er goed uit. Nu ben ik veel zelfverzekerder in het doen van kwalitatief onderzoek.

Plannen voor de toekomst

Hoe meer ik lees over digitalisering en de manier waarop het inwerkt op onze samenlevingen, soms op manieren die als destructief of niet-progressief kunnen worden beschouwd, hoe meer ik gemotiveerd ben om te schrijven of na te denken over digitale beleidsmaatregelen die toekomstbestendig zijn. Aan de andere kant voel ik me ook intens gemotiveerd om dit onderwerp verder te onderzoeken, wat me ertoe brengt een PhD te willen doen. Ik denk dat op dit punt de tijd zal moeten uitwijzen welke richting ik op ga.

Portrait picture Max van der Breggen

Jasper Vermeulen

Jasper Vermeulen - Student Master Digitalisation, Surveillance and Societies

What I find most interesting are the ways in which we explore the possible societal and human implications of interacting with new and unprecedented technologies.
Portrait picture of Jasper Vermeulen
What I find most interesting are the ways in which we explore the possible societal and human implications of interacting with new and unprecedented technologies.

Technology and the self

What I find most interesting about the master specialisation Digitalisation, Surveillance & Societies are the ways in which we explore the possible societal and human implications of interacting with new and unprecedented technologies, such as artificial intelligence. These new technologies pave the way for manipulation of data which can enable new forms of surveillance that threaten our privacy.

In class, we always have very fruitful discussions which can be rooted back in the fact that the students come from different disciplines and therefore adopt a vastly different perspective. Simply by doing the readings before class, every student, regardless of their affinity with digitalisation, surveillance or privacy, can make meaningful contributions to the class discussions.

Our class society

I always like to be situated in an international classroom and Digitalisation, Surveillance & Societies adheres to this. The classroom also feels very inclusive which can be explained by the teaching staff being largely international. Our class consists of around 22 students, which could be considered quite small. Nevertheless, it has allowed us to get to know each other through personal class discussions. But we also try to organize meetings outside of class from time to time. While doing this master you will not feel like a student moving anonymously through the crowd. In addition, everyone is very passionate about the topic and this works in contagious ways.

Although topics such as surveillance and privacy appear to be quite a niche, during the master you will discover that everyone adopts his or her angle and has a particular interest. For instance, I am particularly interested in smart home research while another student is greatly involved in policing. Both topics are ultimately related to privacy and surveillance.

Words and numbers

In our program, we must take methods classes, which teach us how to do both qualitative and quantitative research. Currently, most of the teaching staff specializes in qualitative research and therefore this is often the go-to approach. Students that are more familiar with quantitative research might struggle with this, but you will find that there are many other students, as well as the teaching staff of course, that are willing to teach you the qualitative ways of life.

As this master is more about understandings and implications, it is not necessary to have lots of prior knowledge on coding or other technical aspects. In my view, this master is for students who are concerned about the direction our world is moving towards in regard to how data is gathered, stored and manipulated, often without the consent of users.

Portrait picture of Jasper Vermeulen

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Is dit jouw studie?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen