Is een voetbalseizoen zonder kwetsende spreekkoren mogelijk?

Prof.dr. Jacco van Sterkenburg in de Volkskrant

In een artikel in De Volkskant van afgelopen vrijdag over racisme in voetbal reflecteert Prof. Dr. Jacco van Sterkenburg op het recente racisme en anti-semitisme in de Nederlandse voetbalstadions. Jacco is bijzonder hoogleraar bij de afdeling Media & Communicatie van de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC).

Van Sterkenburg heeft het onder andere over online racisme, de effectiviteit van het Aanvalsplan tegen racisme van de KNVB, en over de recente maatregel van burgemeester Halsema van Amsterdam om PSV-supporters te weren tijdens de eerstkomende wedstrijd van Ajax, wegens anti-semitische spreekkoren. Vorige week zondag waren er apengeluiden te horen richting Ajax-speler Brobbey tijdens de wedstrijd FC Utrecht – Ajax. 

“De aanpak van racisme en discriminatie is een zaak van lange adem”, vertelt hij aan De Volkskrant. Toch merkt hij ook verandering, mogelijk door de inspanningen van de KNVB. Zo licht hij in het artikel toe hoe de KNVB in haar Actieplan tegen racisme een mix heeft gevonden van preventieve maatregelen en sancties om racisme te beteugelen. Tegelijk is hij kritisch over de werking van de anti-racisme app die anderhalf jaar geleden is gelanceerd en geeft hij aan dat online racisme in het voetbal meer aandacht verdient.  

Van Sterkenburg bekleedt de Bijzondere Leerstoel op het gebied van racisme in voetbal en media bij de ESHCC, de leerstoel wordt gesteund door de internationale voetbalorganisaties Fare, UEFA en FIFPRO.

Lees het gehele artikel (tegen betaling) in De Volkskrant.
 

Onderzoeker

Prof.dr. Jacco van Sterkenburg

Meer informatie

Voor meer informatie over het onderzoek, zie ook de projectwebsite Raceandsportmedia.com of via Twitter @footballandrace

Gerelateerde content

Jacco van Sterkenburg bij NPO Radio 1 over online racisme in het voetbal

De Britten gaan online racisme voortaan bestraffen met stadionverboden tot wel 10 jaar lang. Prof.dr. Jacco van Sterkenburg hierover te gast bij NPO Radio 1.

Onderzoek naar ras en racisme door de lens van voetbal

Op 1 april heeft PhD kandidaat Palesa Mashigo zich bij het team gevoegd. In dit interview vertelt Palesa over het project en haar rol binnen het team.

Van Sterkenburg voorzitter begeleidingscommisie WODC-onderzoek naar voetbal

Prof. dr. Jacco van Sterkenburg is gevraagd als voorzitter van de begeleidingscommissie voor een eenjarig onderzoek naar wangedrag in voetbal.

Football Makes History ontketent potentie van voetbalgeschiedenis om sociale verandering te bevorderen

Gijsbert Oonk ontving een 400K Erasmus + KA-2 beurs om de potentie van voetbalgeschiedenis- en verhalen voor onderwijs en erfgoed te ontsluiten.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen