Erasmus studenten werken mee aan bundel ter ere van 100 jaar Nederlandse sociologie

People on bikes
Studenten van een werkgroep Sociologie op de Rijksuniversiteit Utrecht (1973). Nationaal Archief / Fotocollectie Rijksvoorlichtingsdienst Eigen
Studenten van een werkgroep Sociologie op de Rijksuniversiteit Utrecht (1973). Nationaal Archief / Fotocollectie Rijksvoorlichtingsdienst Eigen.

Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat Willem Adriaan Bonger benoemd werd als eerste hoogleraar sociologie in Nederland. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft Tijdschrift Sociologie de bundel ‘100 jaar Nederlandse sociologie’ gepubliceerd. In deze bundel schetsen studenten de geschiedenis van sociologie in Nederland aan de hand van 17 interviews met hun favoriete sociologen, waaronder collega’s Ton Bevers en Koen van Eijck van de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC).

In de bundel ‘100 jaar Nederlandse sociologie’ bevraagd een nieuwe generatie sociologen, afkomstig van verschillende universiteiten in Nederland, hun voorgangers hoe het is of was om socioloog te zijn. Waarom zijn zij sociologie gaan studeren of in deze discipline gaan werken? Hoe zag hun studententijd en professionele loopbaan eruit? Wat voor relaties hadden zij met hun collega’s en promotoren? Hoe stond en staat het er naar hun idee voor met de Nederlandse sociologie? En wat willen ze aan de nieuwe generaties sociologen meegeven? De interviews vormen een historisch-sociologische verkenning van de Nederlandse sociologie die de breedte van de discipline moet vastleggen en deze leefbaar moet houden voor toekomstige generaties.

De collectie interviews laat de interesses van de huidige generatie studenten zien. Soms kozen zij oudgedienden die nog over de sociologie van de naoorlogse decennia konden spreken, anderen spraken juist met hun huidige docenten. Er zijn sociologen geïnterviewd met veel publieke bekendheid, en sociologen die eigenlijk meer in de belangstelling zouden mogen staan. Ze vertellen de grootstedelijke verhalen, of juist hoe het academische leven in kleinere studentensteden en in rurale gebieden eraan toe ging.

De bundel bevat twee interviews met sociologen verbonden aan ESHCC, Ton Bevers en Koen van Eijck. Ton Bevers, geïnterviewd door tweedejaars student algemene Cultuurwetenschappen Aishah Granviel, voert de lezer mee door vijf decennia sociologie. Van zijn tijd als student tijdens het studentenverzet in de jaren 60 en 70 tot zijn stap naar de Erasmus Universiteit Rotterdam en de oprichting van de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen. Ton wil de nieuwe generatie sociologen het advies meegeven te ontdekken waar hun affiniteit ligt, en je vooral te laten inspireren door de literatuur die daarvoor zo van belang is:

"Maar vergeet niet over de schutting te kijken; blijf een algemeen socioloog, ook als specialist op een bepaald gebied."

Research Master Sociology of Media, Culture and the Arts studenten Suzanne Abrahamse en Eva Frijns zijn in gesprek gegaan met Koen van Eijck over zijn lange en veelzijdige carriere, van psycholoog, naar socioloog en nu cultuurwetenschapper. Koen wil de nieuwe generatie sociologen meegeven zich breed te orienteren en op zoek te gaan naar onverwachte samenhangingen, want:

"Ik denk dat je dan tot de leukste dingen komt en dat je dan ook dingen doet waardoor je nog steeds met verrassende inzichten kunt komen, want er valt nog steeds heel veel te ontdekken."

Meer informatie

Lees alle 17 interviews in de bundel ‘100 jaar sociologie’ : https://sociologie.scholasticahq.com/issue/4441

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen