"Fan worden is eigenlijk een soort verliefdheid"

Dr. Simone Driessen in NTR podcast over fan-zijn

We zijn allemaal wel eens fan geweest, de een gepassioneerder dan de ander. Hoe word je eigenlijk fan? En blijf je dat dan altijd? Mediawetenschapper Simone Driessen focust binnen haar onderzoek op fan-culturen en cancel culture, en geeft antwoorden op deze vragen in de podcast 'De Nacht Van...' met Ruben van Haften. 

In de podcastaflevering worden verschillende facetten van het onderwerp aangestipt. Het gaat bijvoorbeeld over het concept zelf, maar ook over de actualiteit en de rol van fans daarin. Zo weidt Simone uit over de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard en de enorme (social) media-aandacht die deze teweeg bracht. 

"Fan worden is eigenlijk als een soort verliefdheid. Dat gebeurt gewoon", vertelt Simone. Het wezenlijke verschil is natuurlijk dat bij fan-zijn het gevoel (vaak) niet wederzijds is. Dit wordt extra duidelijk wanneer fans doorslaan in hun obsessie. De grens tussen haat en liefde is dan ook een "dunne lijn", aldus Simone. Luister de volledige aflevering van "De Nacht Van..." op spotify.

In ander nieuws...

In de nieuwe editie van Boekman, met het thema "macht van de kunstenaar" vind je het nieuwe Nederlandstalige artikel van Simone. Ze schreef over cancel culture als wisselwerking tussen macht van de media en macht van het publiek. Boekman is een tijdschrift over trends in kunst en cultuur. Boekman informeert thematisch over trends en structurele verschuivingen in de culturele sector en de cultuurpolitiek.

Ruben van Haften en Simone Driessen

Ruben van Haften en Simone Driessen

Ruben van Haften en Simone Driessen

Onderzoeker

Dr. Simone Driessen

Gerelateerde content

De zaak Johnny Depp en Amber Heard: "Je hebt altijd een 'good guy' en een 'bad guy'"

Waarom trok deze zaak wereldwijd zoveel kijkers? En hoe ziet de toekomst eruit voor acteurs die (naar verluidt) een misstap hebben gemaakt?

De zaak Johnny Depp: leer eerst beide kanten van het verhaal kennen voordat je een oordeel velt

Dr. Simone Driessen (ESHCC) geeft een reactie op de rechtszaak tussen de voormalig geliefden in de NOS-Podcast Lekker Kort.

Tina Turner en cancel culture: Simone Driessen in gesprek met 2DOC

Dr. Simone Driessen sprak met 2DOC over Tina Turner en cancel culture.

Na grensoverschrijdend gedrag ligt cancel culture op de loer

"Hoe heftiger de beschuldigingen, hoe feller mensen reageren”, vertelt dr. Simone Driessen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen