Het levensverhaal van Poolse generaal Stanislaw Maczek

Dr. Iwona Gusc te gast bij NOS Met Het Oog Op Morgen
Generaal S. Maczek van de 1e Poolse Pantserdivisie houdt een toespraak tijdens de bevrijdingsherdenking te Axel
Zeeuws Archief, fotoarchief (voormalige) gemeente Axel, nr 2785

Bij de Westerschelde werd op vrijdag 16 september een standbeeld onthuld voor Stanislaw Maczek. Dr. Iwona Gusc was te gast bij NOS (Met het oog op morgen) om te praten over het bijzondere levensverhaal van deze Poolse generaal, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn pantserdivisie een hoofdrol speelde in de bevrijding van Nederland. Iwona is cultuurhistoricus bij de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC).

Afbeelding: Generaal S. Maczek van de 1e Poolse Pantserdivisie houdt een toespraak tijdens de bevrijdingsherdenking te Axel (1959).

Generaal Maczek was met zijn troepen een cruciale factor tijdens de Slag om de Schelde, en ze hebben plekken zoals Axel en Terneuzen in Zeeland bevrijd. De Nederlandse bevolking die door de Polen werd bevrijd is tot op heden zeer dankbaar voor de humanitaire strategie die Maczek's troepen kenmerkte. De generaal spoorde zijn manschappen namelijk aan zo min mogelijk zwaar wapentuig te gebruiken bij de aanvallen. Op die manier werden het aantal burgerslachtoffers en de materiële schade tot een minimum beperkt.

"Hij had enorm aanzien onder zijn militairen. Hij was een ervaren militair: hij heeft twee oorlogen meegemaakt en meerdere fronten gezien. Zijn soldaten vertelden dat hij een soort vaderfiguur was, en spraken hem aan met ‘herder’. Ze volgden hem.”

 

Beluister het fragment van NOS Met Het Oog Op Morgen.

Onderzoeker
Gerelateerde content
Dr. Iwona Gusc verscheen in verschillende interviews om te praten over de vluchtelingencrisis bij de Poolse grens.
Grens Polen en Wit-Rusland op de kaart
Dr. Iwona Gusc spreekt bij Radio 1 over Poolse eis van herstelbetalingen van Duitsland voor verwoesting tijdens WOII
Foto van Poolse vlag op straat
De Poolse president wil het Bloedbad van Katyn voor een internationaal strafhof brengen. Dr. Iwona Gusc vertelt meer over deze verschrikkelijke massamoord.
Zon schijnt door bomen in bos
Dr. Iwona Gusc was te gast bij Met Het Oog Op Morgen en duidde de Poolse reacties op de oorlog in Oekraïne.
Flag of Ukraine

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen