“Ik ga naar de kapper, ik laat m’n nagels doen, en ik haal even botox tussendoor”

Dr. Anne-Mette Hermans in de media
Transparent bubbles on orange background
Vrouw met stift op haar gezicht voorafgaand aan cosmetische ingreep

De insta-face is razend populair. Steeds meer mensen aspireren de gelifte ogen, hoge jukbeenderen, volle lippen, kleine neus en jonge huid die dit gezicht kenmerken. De trend stond centraal in een aflevering van het BNN-programma Happy Trending, waarin de presentators in gesprek gingen met dr. Anne-Mette Hermans. Anne-Mette is communicatiewetenschapper bij de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) en doet onderzoek naar de populariteit van cosmetische ingrepen.

Anne-Mette benadrukt dat cosmetische ingrepen steeds normaler worden. Zo gebruiken beautymerken bijvoorbeeld ook de term ‘fillers’ voor producten als gezichtscrèmes. Hierdoor ontstaat er een soort continuüm en dit “maakt het stapje naar fillers gebruiken kleiner”, vertelt Anne-Mette aan BNN, “het is gewoon onderdeel van het beauty regime: ‘ik haal wat foundation, ik ga naar de kapper, ik laat m’n nagels doen, en ik haal even botox tussendoor’”.

Bekijk de aflevering van Happy Trending terug via BNN (vanaf 26:00).

Deze normalisering blijkt ook uit recent onderzoek dat Anne-Mette uitvoerde in samenwerking met Sophie Boerman, Jolanda Veldhuis en Tom Decates. Hieruit bleek dat jongeren zelf amper geïnteresseerd zijn in cosmetische ingrepen. Wel schatten zij in dat bijvoorbeeld ongeveer 30% van de Nederlanders voor fillers of Botox kiest, terwijl dit eigenlijk maar zo rond de 3% is. Anne-Mette sprak met Linda.nl en NU.nl over dit onderzoek: “Het lijkt erop dat het toch echt nog steeds om een vrij kleine groep gaat. Wel moeten we de normalisatie van cosmetische ingrepen verder onderzoeken: het is vrij schokkend dat jongvolwassenen denken dat zoveel Nederlanders kiezen voor een cosmetische ingreep”.

Lees het artikel op Linda.nl
Lees het artikel op NU.nl

Onderzoeker
Dr. Anne-Mette Hermans
Meer informatie

Bekijk de aflevering van Happy Trending terug via BNN (vanaf 26:00).
Lees het artikel op Linda.nl
Lees het artikel op NU.nl

Gerelateerde content
Uit onderzoek blijkt dat jongvolwassenen niet massaal naar een cosmetisch arts zullen stappen.
Someone draws on woman's eyelids before cosmetic surgery
Dr. Anne-Mette Hermans verscheen in verschillende media om te praten over de normalisering van cosmetische ingrepen.
Persoon die een cosmetische ingreep begaat
Volgers van influencers zijn sneller bereid tot cosmetische ingrepen. Of lijkt dat alleen maar zo?
Patient krijgt fillers of botox
Anne-Mette Hermans doet onderzoek naar de sociale context van cosmetische chirurgie en is daar de afgelopen maand over geïnterviewd door verschillende media.
Portrait of Anne-Mette Hermans
In Discourses of Perfection verkent Anne-Mette Hermans de maatschappelijke context waarin cosmetische ingrepen tot bloei zijn gekomen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen