Yosha Wijngaarden en Leonieke Bolderman genomineerd voor Boekman Dissertatieprijs

Logo van de Boekmanstichting
Boekmanstichting

Twee onderzoekers die gepromoveerd zijn bij de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC), dr. Yosha Wijngaarden en dr. Leonieke Bolderman, zijn met hun dissertatie genomineerd voor de tweede selectieronde van de Boekman Dissertatieprijs. De prijs is een initiatief van de Boekmanstichting en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) die iedere drie jaar wordt uitgereikt aan het beste Nederlandse promotieonderzoek over kunst, cultuur en maatschappij.

‘Musical Topophilia: a critical analysis of contemporary music tourism’ titelde Leonieke Bolderman haar proefschrift. Muziektoerisme wordt steeds populairder. Waarom bezoeken mensen muziek-gerelateerde plekken? Hoe kan het dat iets abstracts als muziek tot toerisme leidt, en wat maakt dit betekenisvol? Leonieke beantwoordt deze vragen door muziektoerisme te zien als een vorm van ‘muzikale topofilie’. Zodoende, illustreert deze dissertatie de complexe en vaak vrij abstracte manieren waarop muziek, plaats en toerisme in de praktijk verweven zijn met elkaar, en hoe muziek letterlijk mensen beweegt.

De dissertatie van Yosha Wijngaarden is getiteld ‘Spaces of co-working : situating innovation in the creative industries’. De creatieve en culturele industrie bloeit. Kranten en beleidsrapporten op regionaal, nationaal en internationaal niveau fêteren de rijkdom die de culturele en creatieve sector moet opleveren. Terwijl de westerse economieën sinds het begin van de jaren 2000 periodes van achteruitgang hebben gekend, vertoonden de meeste cijfers over de culturele en creatieve economie een aanhoudende groei. Dit proefschrift richt zich in het bijzonder op de complexe wijzen waarop creatieve werknemers zich bezighouden met culturele productie, het ‘spel leren spelen’, hun kapitaal verzamelen en gebruiken, en de praktische vaardigheden en kennis die ze nodig hebben om potentieel innovatieve output te ontwikkelen.

De Boekman Dissertatieprijs omvat een geldbedrag van 10.000,00 euro en is bedoeld onderzoeksresultaten onder een breed publiek te verspreiden. De uiteindelijke winnaar zal op 30 juni 2022 bekend worden gemaakt tijdens het landelijke congres ‘De waarde van cultuur na corona’.

Meer informatie

Lees meer over de nominaties op de website van Boekmanstichting.

Gerelateerde content
Waarom bezoeken vele toeristen Elvis' Graceland? Op 22 maart verdedigt Leonieke Bolderman haar proefschrift over muziektoerisme.
Leonieke Bolderman - Penny Lane
Yosha Wijngaarden defended her PhD titled: ‘Places of co-working: Situating innovation in the creative industries’. Yosha reflects on her journey and updates us…
Portrait picture of Yosha van Wijngaarden
Yosha Wijngaarden heeft de NeFCA Dissertation Award 2019 gewonnen voor haar proefschrift 'Places of co-working: situating innovation in the creative industries.
Yosha Wijngaarden

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen