Anneloes van der Vlies

Mijn Engels is enorm verbeterd tijdens mijn uitwisseling

Anneloes van der Vlies

Alumna BMG, Gezondheidswetenschappen

Studeren in Finland: een onvergetelijke ervaring

Op 28 augustus begon het grote avontuur: winterjassen aan en op weg naar Kuopio. Nadat ik op de informatiebijeenkomst was geweest, twijfelde ik nog enorm of ik naar Finland wilde. Uiteindelijk heb ik besloten om te solliciteren en toen ik hoorde dat ik naar Finland mocht was ik ontzettend blij. Eén ding is zeker: ik heb er absoluut geen spijt van en ik zou het zo weer doen!

Voordat je vertrekt moet er een aantal zaken geregeld worden, zoals huisvesting, studiefinanciering omzetten, Erasmusbeurs aanvragen, tickets boeken en winterkleding opzoeken. Onze eerste week in Finland bestond uit acclimatiseren, de zoektocht naar een fiets en de introductiedagen op de universiteit. Eerst even iets over de introductiedagen: op de universiteit in Finland zijn ze erg behulpzaam en alles wordt uitgelegd tijdens de introductiedagen. Ook is het leuk om alle andere uitwisselingsstudenten te ontmoeten. Doordat Kuopio een relatief kleine stad is, ken je uiteindelijk bijna alle uitwisselingsstudenten en dat is erg leuk. De eerste maand hadden wij nog geen les en hebben we dus nog even vakantie gevierd. We zijn met de Nederlanders vijf dagen met de boot naar Stockholm (Zweden) geweest. Verder wordt er daar ontzettend veel georganiseerd voor de uitwisselingsstudenten en omdat wij vrij waren hebben we op heel veel feestjes het licht uit gedaan.

"Kuopio is een mooie en vrij rustige stad met een prachtige natuur."

De zoektocht naar een fiets was echter iets lastiger. In Finland verkopen de fietsenzaken geen tweedehands fietsen. De politie houdt af en toe een verkoop, maar die was helaas half augustus al geweest. Uiteindelijk hebben wij in een tweedehands winkel een fiets gevonden via de Kuopia International Students Association (KISA) mailing list (dit is de mailing list waar informatie van en voor de uitwisselingsstudenten wordt gepost).

Ik zat samen met een studiegenootje en een Chinees meisje in een appartement in de wijk Särkinimie. De appartementen zagen er netjes uit. Alleen was alles erg wit, dus hebben we het zelf wat opgevrolijkt. We hadden een ontzettend groot balkon, wat in het begin wel goed uitkwam. De eerste maand was het namelijk nog redelijk warm en zonnig weer. Achteraf gezien zou ik zelf mijn voorkeur aangeven voor de wijk Neulamaki. Iedere wijk is prima en de appartementen verschillen niet heel veel van elkaar, maar in Neulamaki is het wat knusser.

"Mijn Engels is enorm verbeterd tijdens mijn uitwisseling."

In oktober begonnen dan eindelijk de lessen. Het onderwijs is totaal anders dan in Nederland. Het is kleinschalig en de docenten zijn ontzettend behulpzaam. De colleges en de literatuur zijn van hetzelfde niveau als in Nederland, maar de toetsing is een stuk gemakkelijker. Verder moet je voor ieder vak een essay schrijven. Ik heb er veel geleerd, omdat in Finland de nadruk veel meer op je eigen ‘imagination’ ligt. Je moet er dus veel meer zelf nadenken over de literatuur en onderwerpen. Ook is het mogelijk om managementvakken te volgen, wat wij ook allemaal gedaan hebben. Dit was erg interessant, omdat daar in Nederland nog niet veel aandacht aan is besteed. Ik maakte me druk om mijn Engels, aangezien ik daar niet echt goed in ben. Maar je hoeft je daar echt geen zorgen over te maken: dat komt echt goed!

Half oktober vielen de eerste sneeuwvlokjes uit de lucht en daarna is de sneeuw eigenlijk niet meer weggeweest. Het was echt mooi om te zien hoe in Nederland alles ontregeld is wanneer het sneeuwt en in Finland alles gewoon doorgaat. Zij zijn echt gewend aan de sneeuw en je hebt er dan ook praktisch gezien geen last van. Aangezien wij het iets minder gewend zijn, zijn wij direct aan het sleeën gegaan. In december zijn we als afsluiting nog met bijna alle uitwisselingsstudenten naar Lapland geweest. KISA organiseert een aantal tripjes, waaronder het tripje naar Lapland. Lapland was in één woord: FANTASTISCH. Op sneeuwscooters rijden, met Husky’s en rendieren sleeën, skiën, het Noorderlicht en de sprookjesachtige natuur. Daarnaast is het super leuk dat je nog een keer met alle uitwisselingsstudenten weggaat. Daarna heeft iedereen het namelijk nog druk met tentamens e.d. voordat iedereen weer naar zijn eigen land gaat.

"Doordat het rooster best rustig is, heb je veel tijd voor jezelf."

Verder hebben we nog veel andere leuke dingen gedaan in Finland: we zijn naar een ijshockeywedstrijd gegaan, hebben een wedstrijd schansspringen gezien, zijn veel naar de sauna geweest en hebben veel huisfeestjes en andere (door KISA georganiseerde) feestjes bezocht. Kuopio is een mooie en vrij rustige stad met een mooie natuur. Doordat het rooster rustig is heb je dus echt veel tijd voor jezelf. Ik heb heel lang getwijfeld, maar ik geef jullie één advies: twijfel niet en solliciteer! Het is een onvergetelijke ervaring.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen