Wat is het kennisplatform van inclusief onderwijs?
Het kennisplatform dient ter inspiratie voor jou als docent en levert begrijpelijke informatie over de verschillende instrumenten en trainingen die je voor jezelf en je studenten kunt implementeren in het klaslokaal om een inclusieve leeromgeving te kunnen creëren. Het platform is gestructureerd aan de hand van vier pijlers die de vier belangrijkste aandachtsgebieden vertegenwoordigen bij het beoefenen van inclusief onderwijs: gemeenschapsvorming, verbindende communicatie, kritische zelfreflectie en contextualisering van kennis. Elke pijler heeft een aantal hulpmiddelen en hulpbronnen (toolboxen) die zich richten op praktische en specifieke interventies.
We definiëren inclusief onderwijs als een benadering van het onderwijs waarin alle studenten en docenten zich tot op hoog niveau veilig voelen, omdat ze voelen dat ze er thuishoren. Dat hun stem wordt gehoord en gerespecteerd, en dat ze succesvol kunnen zijn ongeacht zichtbare of onzichtbare aspecten van diversiteit.
Om een veilige leeromgeving te creëren, bieden we instrumenten aan die nodig zijn om discussies en gesprekken te kunnen voeren op een respectvolle en compassievolle manier, en zoeken we verbinding over de verschillen heen. Deze veilige leeromgeving moedigt de dialoog aan - zelfs als het een ongemakkelijke dialoog is - en iedereen neemt hier op een respectvolle manier aan deel en komt tot nieuwe manieren van elkaar begrijpen.
Overzicht van de toolboxen
Gemeenschapsvorming
Het bevorderen van een gevoel van saamhorigheid

Verbindende Communicatie
Het faciliteren van respectvolle en empathische interacties

Contextualisering van kennis
Nadenken over de oorsprong van hoe en wat we onderwijzen

Kritische zelfreflectie
Jezelf van anderen onderscheiden door persoonlijke en professionele reflectie

Equity Tools voor diverse groepen
Naar onderwijs waar iedereen in gelijke mate van profiteert!

Equity, Diversity en Inclusion
Meer over equity, diversity en inclusion op de EUR


Doe mee en deel je kennis!