Media & Journalistiek

Verken het journalistieke landschap van nu en de toekomst
M&J student op campus

Is deze studie iets voor jou?

Media en journalistiek zijn de ‘life lines’ van de samenleving, de belangrijkste kanalen waarlangs informatie, duiding en vermaak circuleren. De laatste decennia zijn ontwikkelingen op technologisch, sociaal, economisch en politiek gebied ongekend snel gegaan en hebben niet alleen de samenleving als geheel maar ook de media en de journalistiek ingrijpend veranderd. Digitalisering is daarvan wel het sterkste voorbeeld. In deze master specialisatie onderzoeken we de relatie tussen media productieprocessen, het publiek en wat er in de actualiteit gaande is.

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Master
Graad
MA
Vorm
Fulltime
Voertaal
Nederlands
Tijdsduur
1 jaar
Studiepunten (EC)
60
Startdatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
15 mei
Bekijk alle

Het studieprogramma in het kort

Waar andere journalistieke masterstudies alleen opleiden tot journalist, combineert de masterspecialisatie Media & Journalistiek in Rotterdam de journalistieke praktijk met wetenschappelijk onderzoek en theorievorming. De kennis, onderzoeksvaardigheden, het analytisch vermogen, de journalistieke vaardigheden en de focus op ondernemerschap die je in deze masterspecialisatie ontwikkelt, maken je flexibel en multi-inzetbaar. 

''Ik zou de master zeker aan bevelen aan mensen in mijn omgeving.''

Media & Journalistiek volgens Julian

Meer weten? Ontmoet ons hier

Studenten die elkaar ontmoeten

Kom alles te weten over deze opleiding op één van onze (online) evenementen.

Bekijk al onze evenementen

Carrièremogelijkheden na je studie

Onze alumni komen onder meer terecht in management-, research-, marketing- en publiciteitsfuncties binnen de mediawereld, de cultuursector, en de communicatiebranche en uiteraard ook in de journalistiek.

Bekijk jouw toekomst

Wat vinden onze studenten?

Jim van der Meer

Jim van der Meer - Alumnus Master in Media & Journalistiek

Om ook meer theoretische verdieping te krijgen, koos ik voor de een vervolgstudie aan de universiteit.
Om ook meer theoretische verdieping te krijgen, koos ik voor de een vervolgstudie aan de universiteit.

"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de media, vandaar dat het kiezen van een studie een makkelijke keuze was. Eerst heb ik de HBO opleiding Media en Entertainment Management afgerond waarna de Master Media en Journalistiek perfect aansloot als extra vervolgstudie. Tijdens deze HBO studie heb ik als productie assistent voor Eyeworks gewerkt, waar ik was betrokken bij de productie van televisieprogramma’s waaronder de Nationale IQ test. Daarnaast schreef ik artikelen voor een lokale krant, zodoende had ik mij al aardig verdiept in de praktische kant van de media. Om ook meer theoretische verdieping te krijgen, koos ik voor de een vervolgstudie aan de universiteit.

Mijn advies: verdiep je in de branche waar je in terecht wil komen. Ga werken in de journalistiek of start een eigen blog en doe schrijfervaring op. Daarnaast is het belangrijk om je niet blind te staren op een baan in de journalistiek omdat het dan zwaar kan tegenvallen als dat niet lukt. Ondanks dat ik niet in de journalistiek ben beland, ga ik wel met plezier naar mijn werk en dat is ook erg belangrijk. Daarnaast vind ik dat je in deze tijd de kansen moet pakken die je krijgt aangereikt!"

Angelique van Tilburg

Angelique van Tilburg

Angelique van Tilburg - Alumna Master in Media & Journalistiek

Tijdens je studie moet je zoveel mogelijk dingen uitproberen en alle kansen om iets te leren grijpen.
Angelique van Tilburg
Tijdens je studie moet je zoveel mogelijk dingen uitproberen en alle kansen om iets te leren grijpen.

"Na mijn VWO koos ik voor een brede opleiding: HBO Communicatie aan Hogeschool Inholland. Tijdens deze opleiding had ik al interesse voor de journalistiek en ik had een journalistiek bijbaantje. Ik wist echter nog niet precies wat voor werk ik wilde gaan doen, dus ik koos voor een vervolgopleiding: Media en Journalistiek. Ik wilde ook graag in Rotterdam blijven. Na mijn studie ben ik fulltime aan de slag gegaan als freelance journalist. Door dat werk ben ik op het idee gekomen om een lokale papieren krant voor kinderen te beginnen. Ik wist gelijk: dit is het!

Je studietijd is wat je er zelf van maakt. Tijdens je studie moet je zoveel mogelijk dingen uitproberen en alle kansen om iets te leren grijpen. Je moet niet bang zijn. Veel mensen durven niet op iemand af te stappen of een redactie te bellen. Maar als je het niet probeert, dan weet je nooit of iets zal lukken. Bel die persoon of redactie gewoon als je iets wilt! Ik ben zelf heel blij dat ik deze studie heb gedaan. Ik vraag me af of ik het idee voor de krant had gekregen als ik het bij mijn hbo-opleiding had gelaten."

Babeth Knol

Babeth Knol - Alumna Master in Media & Journalistiek

Schrijven vond ik leuk, maar ik was daarnaast ook geïnteresseerd in de invloed van de media op de samenleving.
Schrijven vond ik leuk, maar ik was daarnaast ook geïnteresseerd in de invloed van de media op de samenleving.

Ik ben begonnen met een Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen op de Erasmus Universiteit. Rotterdam trok me, ik wilde graag in een grote stad studeren. Binnen de Bachelor koos ik al veel Media en Cultuurvakken, en schrijven en journalistiek hadden altijd al mijn belangstelling. Het was voor mij dus een logische stap om daarna het masterprogramma Media en Journalistiek te gaan volgen. Schrijven vond ik leuk, maar ik was daarnaast ook geïnteresseerd in de invloed van de media op de samenleving.

Tijdens de EURekaweek kregen wij het advies van onze groepsleiding om vooral zelf een route te kiezen binnen je studie. Dat advies zou ik graag doorgeven. Media en Journalistiek is een brede opleiding en je leert over veel een klein beetje. Het is belangrijk om jezelf te specialiseren.

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen