Het mysterie achter de hand van voetbalspelers

Prof.dr. Jacco van Sterkenburg geïnterviewd voor NRC

Regelmatig spreken voetballers met hun hand voor de mond om te voorkomen dat de rest van de wereld erachter komt wat zij zeggen. Maar wat voor geheims wordt er op zulke momenten eigenlijk besproken, en stimuleert social media het fenomeen? Prof.dr. Jacco van Sterkenburg, bijzonder hoogleraar bij de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC), werd geïnterviewd voor NRC.

Nadat de NOS in 2010 liplezers inschakelde om gesprekken op het veld te ontcijferen kwam het afgedekt spreken steeds vaker voor, hetgeen een geheimzinnige sfeer teweegbrengt. Volgens het artikel in NRC vloeit het verschijnsel voort uit een toename van het aantal camera’s, en de opkomst van social media. Met andere woorden, spelers worden meer bekeken en hun gesprekken meer geanalyseerd.

Het is volgens Jacco aannemelijk dat het achter de hand praten beïnvloed wordt door social media. “Ik denk dat de opkomst van sociale media bijdraagt aan het feit dat spelers nóg beter weten dat ze onder een vergrootglas liggen en dat mensen met ze meekijken”. Jacco vindt het belangrijk om zicht te krijgen op de mate waarin racistische opmerkingen worden uitgewisseld achter de handen van voetbalspelers, om duidelijkheid te scheppen over de omvang van het probleem.

Onderzoeker

Prof.dr. Jacco van Sterkenburg

Meer informatie

Lees het volledige artikel ‘Wat voetballers achter de hand zeggen, blijft voor het publiek geheim’ op de website van NRC.