Sociology of Culture, Media and the Arts

Combineer sociaal-wetenschappelijke training en praktische onderzoekservaring
Student RMSMCA on campus

Is deze studie iets voor jou?

Wil je jezelf uitdagen en een sociaal-wetenschappelijke opleiding combineren met praktijkgerichte onderzoekservaring op het gebied van media, kunst & cultuur en sociologie? En wil je je voorbereiden op een PhD of een baan als onderzoeker buiten de academische wereld? Dan is de tweejarige onderzoeksmaster Sociology of Culture, Media and the Arts het programma voor jou.

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Research Master
Diploma
MSc
Vorm
Fulltime
Voertaal
Engels
Tijdsduur
2 jaren
Studiepunten (EC)
120
Startdatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
15 mei
Bekijk alle

Het studieprogramma in het kort

Deze tweejarige research master is speciaal ontworpen voor academisch getalenteerde en gedreven studenten met een neus voor onderzoek in sociologie, mediastudies en kunst- en cultuurstudies. De research master leidt je op om op zelfstandig onderzoek op hoog niveau te doen en geeft je de kans om je eigen onderzoeksinteresses te schetsen, met de hulp van vooraanstaande wetenschappers in het veld.

Waarom deze studie

“Een balans tussen sociale wetenschappen en mediastudies. Dit is echt het enige programma dat ik heb gevonden dat dat doet.''

Sociology of Culture, Media and the Arts by Alba

Sociology of Culture, Media and the Arts by Alba

Dit ga je leren

  • Ontwikkel geavanceerde sociaal-wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden naast state-of-the-art kennis op het gebied van cultuur, media en kunst.
  • Schets je eigen onderzoeksinteresses met hulp van vooraanstaande wetenschappers.
  • Verken de hoofdlijnen van theoretisch onderzoek en draag bij aan het academisch debat.
  • Breng je kennis en onderzoeksvaardigheden in de praktijk tijdens een verplichte onderzoeksstage.
  • Verbreed je kennis en breid je internationale netwerk uit door een internationale uitwisseling in je tweede jaar.
Bekijk het studieprogramma

Meer weten? Ontmoet ons hier

Studenten die elkaar ontmoeten

Kom alles te weten over deze opleiding op één van onze (online) evenementen.

Bekijk al onze evenementen

Carrièremogelijkheden na je studie

Meer dan de helft van onze alumni gaat na het afstuderen promoveren. Maar de researchmaster is ook een uitstekende opstap naar een carrière buiten de universiteit, zoals in toegepast sociaal onderzoek, cultureel beleid en consultancy in de mediasector of kunstwereld.

Bekijk jouw toekomst

Wat vinden onze studenten?

Jasper Bosma

Jasper Bosma - Student Sociology of Culture, Media and the Arts

Ik heb nog nooit de kans gehad om mezelf zo snel te ontwikkelen als nu.
Portretfoto Jasper Bosma
Ik heb nog nooit de kans gehad om mezelf zo snel te ontwikkelen als nu.

Toen ik vorig jaar deelnam aan de master Politics & Society bij ESSB, realiseerde ik me hoe leuk ik het vond om te schrijven, verdieping te zoeken en onderzoek te doen. Een van mijn docenten raadde me aan om te kijken naar de onderzoeksmaster Sociology of Culture, Media and the Arts bij ESHCC, die ik meteen interessant vond.  

De vrijheid om je eigen interessegebieden te verkennen en uit te breiden

Nu ik het eerste blok van de research master heb afgerond, kan ik concluderen dat ik de juiste beslissing heb genomen. Aangezien ik geen achtergrond had in media- of kunstwetenschappen, was ik er niet zeker van of de master perfect zou aansluiten bij mijn interesses. Aan het begin van het programma werd echter meteen duidelijk dat de onderwerpen media en kunst vooral worden gebruikt als een achtergrond waartegen we kennismaken met sociologische theorieën en methodologische benaderingen, die we vervolgens mogen toepassen in opdrachten over onderwerpen van onze eigen interesse. Met andere woorden, we krijgen de vrijheid om onze eigen interessegebieden te verkennen en uit te breiden.

Ik vind dit geweldig, vooral vanwege de zeer interactieve setting van onze lessen die discussies tussen studenten stimuleren. Gecombineerd krijgen we levendige discussies waarin iedereen vanuit zijn eigen interesses een ander perspectief heeft. De verschillende achtergronden van mij en mijn medestudenten zijn, in die zin, een echte aanwinst voor het programma.  

Mogelijkheid om je snel te ontwikkelen

Ik kan alleen maar zeggen dat ik nog nooit de kans heb gehad om mezelf zo snel te ontwikkelen als nu. Het is zeker zeer uitdagend, maar voor degenen die geïnteresseerd zijn in het doen van onderzoek op het gebied van sociologie of media- en kunststudies, is dit het geschikte programma.

Portretfoto Jasper Bosma

Suzanne Abrahamse

Suzanne Abrahamse - Student Research Master Sociology of Culture, Media and the Arts

Dankzij de stage en uitwisseling kan ik mijn kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen, terwijl ik ook ervaringen buiten de klas kan opdoen.
Portrait picture of Suzanne Abrahamse
Dankzij de stage en uitwisseling kan ik mijn kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen, terwijl ik ook ervaringen buiten de klas kan opdoen.

Ik ben afgestudeerd aan het University College Utrecht met als afstudeerrichting stadssociologie en antropologie. Dit is een uitdagende en interdisciplinaire bacheloropleiding met een internationale focus. Voor mijn master was ik op zoek naar iets vergelijkbaars: een programma dat meer biedt dan 'alleen' de vakken. Dit vond ik in de Research Master 'Sociology of Culture, Media and the Arts'. 

Kennis, vaardigheden en ervaringen buiten de klas

De Erasmus Universiteit Rotterdam is voor mij de ideale omgeving om mijn opleiding voort te zetten. Tot nu toe heeft het studieprogramma me in contact gebracht met veel getalenteerde mensen, me een stimulerende werkomgeving geboden en biedt het onderwijs van hoge kwaliteit . Het is alles wat ik ervan verwacht had en meer.

Ik heb altijd geprobeerd om het maximale uit mijn studie te halen en dat kan in deze onderzoeksmaster. Er zijn veel extra dimensies aan de master, waardoor studenten hun interesses verder kunnen verkennen. Ik kan mijn kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen tijdens de stage en de uitwisseling, terwijl ik ook ervaringen buiten de klas kan opdoen.

Favoriete vak

Een van mijn favoriete vakken tot nu toe is 'Consumer Culture'. In de les bespreken we zowel gevestigde sociale theorieën als nieuwere papers en relateren die aan actuele gebeurtenissen. Alles wat in de les wordt besproken, begin je in je eigen leven te ontdekken. Ik kan geen reclame of tv-programma meer zien zonder er kritisch naar te kijken en over na te denken. Daarnaast zorgt de kleinschalige en interactieve klasindeling voor optimale leermogelijkheden en leer je je medestudenten echt kennen. Ze worden niet alleen je studiegenoten, maar ook je vrienden.

Praten over de werkdruk

Het programma kan soms intensief zijn. Ik heb wel eens getwijfeld of ik wel 'genoeg' deed, want alle studenten zijn enorm gemotiveerd, presteren goed in de klas en doen ook mee aan extra projecten. Maar door met de andere studenten over deze druk te praten, realiseerde ik me dat iedereen deze gevoelens ervaart. Het voeren van open en eerlijke gesprekken en leren om mezelf niet te vergelijken, heeft geholpen om een deel van deze druk weg te nemen.

Enthousiasme voor onderzoek

Voordat ik aan deze master begon, had ik nooit gedacht aan een PhD of een toekomstige carrière in onderzoek. Het programma heeft mijn zelfvertrouwen echter een boost gegeven en mijn enthousiasme voor onderzoek aangewakkerd. De afgelopen maanden heb ik me gerealiseerd dat een carrière in de academische wereld misschien niet zo onwaarschijnlijk is als ik eerst dacht.

Bovendien heb ik altijd al professor willen worden, mijn kennis willen verspreiden en discussies met studenten willen voeren. Ik hecht ook veel waarde aan actief betrokken burgerschap en wil graag een positieve impact hebben op de maatschappij. Er zijn echter zoveel mogelijkheden en ik heb eerlijk gezegd nog niet zo ver nagedacht over mijn toekomst.

Op dit moment wil ik het maximale uit mijn studie halen en genieten van elke stap die ik zet. Deze master geeft me de vaardigheden en het vertrouwen dat ik zeker weet dat ik voorbereid zal zijn op de toekomst en de complexiteit van het leven.

Portrait picture of Suzanne Abrahamse

This vibrant city offers a variety in art, nightlife, culture and sports. Everything you wish for to enjoy your student life to the fullest.

Experience the city here
Your student life starts in the vibrant city of Rotterdam

Is dit jouw studie?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen