Promotie Carien Alingh

Begindatum

woensdag, 31 okt 2018, 13:30

Einddatum

woensdag, 31 okt 2018, 15:30

Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein

Hoe kun je als leidinggevende zorgverleners het beste aansturen als het gaat om patiëntveiligheid? Dat is de vraag die centraal staat in het proefschrift Synergies for Safety: A theoretical-empirical study into different safety management approaches for hospital care. Voor het onderzoek interviewde Carien Alingh zorgmanagers en voerde zij een vragenlijstonderzoek uit onder ruim 11,000 verpleegkundigen en 700 afdelingshoofden van verpleegafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat leidinggevenden voor veiligheidsmanagement gebruik maken van twee complementaire managementbenaderingen die elk op hun eigen manier bijdragen aan de attitudes en het gedrag van zorgverleners, alsmede de patiëntveiligheid. Een control-based managementbenadering, waarbij de nadruk ligt op het monitoren en controleren van de naleving van (veiligheids-)regels, geeft verpleegkundigen het signaal dat patiëntveiligheid belangrijk gevonden wordt. Een commitment-based managementbenadering, waarbij leidinggevenden duidelijk prioriteit geven aan patiëntveiligheid, zorgverleners bewust maken van veiligheidsrisico’s en hen stimuleren om zelf initiatief te nemen om de patiëntveiligheid te verbeteren, draagt er daarentegen aan bij dat verpleegkundigen zich veilig voelen op de afdeling. Wanneer verpleegkundigen zich veilig voelen zullen zij elkaar makkelijker aanspreken, bijvoorbeeld wanneer ze mogelijke veiligheidsrisico’s signaleren. Daarnaast laat dit onderzoek zien dat verpleegkundigen die meer commitment-based management ervaren en eveneens ervaren dat patiëntveiligheid belangrijk gevonden wordt, vaker suggesties aandragen om de veiligheid op de afdeling te verbeteren.

In welke combinatie control-based en commitment-based management worden toegepast is onder andere afhankelijk van de positie van een leidinggevende binnen de organisatie, de specifieke situatie waar een manager mee te maken krijgt en de invloed van externe stakeholders zoals de IGJ en zorgverzekeraars. Veiligheidsmanagement vereist samenhang, ofwel synergie. Zowel samenhang tussen beide managementbenaderingen, als samenhang tussen alle interne en externe stakeholders die bij veiligheidsmanagement betrokken zijn.

Meer informatie

Deze promotie is in het Nederlands.