Promotie J. (Jannine) Van Schothorst - Van Roekel

The Balancing Act. Developing new professional roles against a background of high expectations and tough practices
Promotor
Prof.dr. A.A. de Bont
Promotor
Prof.dr. C.G.J.M. Hilders
Co-promotor
Dr. I. Wallenburg
Co-promotor
Dr. J.W.M. Weggelaar - Jansen
Datum
donderdag 1 dec 2022, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda
Logo eshpm

J. Van Schothorst - Van Roekel verdedigt haar proefschrift op donderdag 1 December 2022, getiteld: ’The Balancing Act. Developing new professional roles against a background of high expectations and tough practices‘.

Samenvatting:

In dit proefschrift staat de ontwikkeling van nieuwe verpleegkundige en medische rollen in zorgorganisaties centraal. Onze bevindingen laten zien dat het ontwikkelen van nieuwe professionele rollen een gelaagd proces is dat zich op meerdere niveaus afspeelt: op de werkvloer, binnen organisaties en op het niveau van beroepsverenigingen en beleidsvorming. Ontwikkeling is een ‘heen en weer’ proces, waarbij nieuwe professionele rollen bedoeld zijn om organisatorische vraagstukken op te lossen (tekort aan artsen ouderengeneeskunde, onvoldoende beschikbaarheid van expertise op de spoedeisende hulp, personeelsverloop), terwijl tegelijkertijd door professionals de domeinen van traditionele beroepen worden bewaakt. Dit leidt tot voortdurende conflicten waarin nieuwe beroepsgroepen het moeilijk vinden om hun nieuwe professionele rol te bestendigen. Echter, door in dit etnografisch onderzoek in te zoomen op de praktijk, hebben we nauwkeuriger kunnen onderscheiden wat er gebeurt binnen zorgorganisaties. Dan zien we ook succesverhalen in de ontwikkeling van nieuwe professionele rollen, vaak met steun van managers en interne beleidsadviseurs. Deze partijen zijn voortdurend bezig om de interne en externe belangen met elkaar te verbinden, zich bewegend tussen gevestigde en nieuwe beroepen, waarbij vooral de nieuwe beroepen te maken krijgen met teleurstellingen. Dit leidt tot 1) aanhoudende onzekerheid en bewijsdrang, wat niet alleen de veerkracht, maar ook de kwaliteit van zorg negatief kan beïnvloeden; 2) problematische discussies over (medische) eindverantwoordelijkheid, die de ontwikkeling van andere beroepen belemmert en zorgt voor controle, domeinbescherming en een gebrek aan erkenning en wantrouwen; 3) fragmentatie: nieuwe rollen krijgen in verschillende contexten iets anders vorm; 4) wat leidt tot beperkte reflectie en vertegenwoordiging op overkoepelend en zelfs nationaal niveau. Nieuwe professionele rollen blijken vooral organisatie gedreven te zijn, een nieuwe vorm van georganiseerde professionaliteit, met de nadruk op de organisatie. Dit veroorzaakt een hoge mate van afhankelijkheid. Het is de vraag hoe duurzaam professionele rolontwikkeling is en of de hoge verwachtingen van nieuwe beroepen worden waargemaakt.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen