Artsen willen meer invloed op organisatie van de zorg

Dr. Mathilde Berghout

Eind vorige maand promoveerde Mathilde Berghout op het onderwerp medisch leiderschap. Medisch leiderschap, stelt Mathilde Berghout in haar proefschrift, is geen set van vaardigheden, competenties en taken die bovenop het klinische werk van artsen komen.

Medisch leiderschap wordt juist door artsen gebruikt als strategische term om de medische beroepsgroep op te roepen om hun werk fundamenteel te veranderen. En dat is juist nu hard nodig: “Ik denk dat de coronacrisis heeft laten zien dat het perspectief van artsen belangrijk is in discussies die verder reiken dan de spreekkamer en dat de maatschappij hier ook om vraagt.”

Studio Erasmus met Mathilde Berghout: Artsen willen meer invloed op organisatie van de zorg

In Studio Erasmus gaat zij onder leiding van Geert Maarse in op de behoefte van artsen om zelf meer invloed te hebben op de organisatie van de zorg. Artsen willen meer betekenen op het vlak van medisch leiderschap. Het houden van een pleidooi waarbij artsen worden opgeroepen om de gezondheidszorg te redden van de ondergang is hier een duidelijk voorbeeld van.

Onderzoeker
Meer informatie

Studio Erasmus: Wetenschappers en docenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam over actualiteit en het laatste academische onderzoek in interviews, minicolleges, demonstraties en live muziek: dat is Studio Erasmus. Verrassend, prikkelend, maar altijd academisch verantwoord.