De waarde van persoonsgerichte zorg voor patiënten met multimorbiditeiten

Patiënten met multimorbiditeit zijn een kwetsbare patiëntenpopulatie met complexe zorgbehoeften. Helaas is de huidige eerstelijnszorg niet volledig afgestemd op deze behoeften, waardoor zij niet de optimale zorg ontvangen die ze nodig hebben – met alle gevolgen van dien. Sanne Kuipers MSc deed voor haar proefschrift, getiteld “Patient-Centered Primary Care for Patients with Multimorbidity”, onderzoek hiernaar.

Acht dimensies

Het proefschrift van Sanne Kuipers toont aan dat het investeren in de acht dimensies van persoonsgerichte zorg heel waardevol is voor het verbeteren van de eerstelijnszorgverlening aan patiënten met multimorbiditeit.

In samenwerking met zeven huisartsenpraktijken in Noord-Brabant is een programma geëvalueerd met als doel om meer persoonsgerichte zorg te leveren aan deze patiëntenpopulatie. Gedurende een jaar hebben deze praktijken hard gewerkt en de uitkomsten liegen er niet om: Door de patiënt centraal te stellen en de zorg aan te laten sluiten op hun wensen en voorkeuren verbetert niet alleen hun tevredenheid met zorg, maar ook hun fysiek en sociaal welbevinden. Een waardevolle en unieke bevinding.

Nieuwe perspectieven

Kuipers’ onderzoek biedt nieuwe perspectieven op zorgverlening aan patiënten met multimorbiditeit. Ook komen uit het onderzoek mogelijkheden en interventies om dit te doen voort. Er staan zeker een aantal uitdagingen te wachten met betrekking tot een effectieve implementatie, Desalniettemin laat dit proefschrift zien dat er veelbelovende mogelijkheden binnen handbereik liggen om patiënten met multimorbiditeit de zorg te bieden die ze nodig hebben. Persoonsgerichte zorg loont! 

 

Promovendus
Sanne Kuipers MSc
Meer informatie

Op 3 december 2021 verdedigt Sanne Kuipers haar proefschrift getiteld “Patient-Centered Primary Care for Patients with Multimorbidity”. Wegens de COVID-19-pandemie is er beperkte gelegenheid om de verdediging fysiek bij te wonen in de Senaatszaal van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen