Eén miljoen voor BIG data project EUR

Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) ontvangt een EU Horizon2020 subsidie van één miljoen euro voor het onderzoek BigMedylitics naar de brede toepassing van BIG data in de gezondheidszorg. ESHPM onderzoekt of, hoe en onder welke voorwaarden met BIG data de productiviteit in de zorg kan worden verhoogd. De bijdrage van BIG data wordt specifiek onderzocht bij de preventie van chronische ziekten, gepersonaliseerde diagnostiek in oncologie en de optimalisering van de logistiek van mensen en middelen in ziekenhuizen. Philips is de projectcoördinator van het BigMedilytics project. Partners zijn ziekenhuizen, farmaceutische organisaties, zorgverzekeraars, MKB-organisaties en onderzoeksinstituten door heel Europa.

Big data
In de gezondheidszorg worden grote hoeveelheden digitale data verzameld. Dankzij nieuwe technologieën kunnen de data sets van ziekenhuizen, verzekeraars en techniekbedrijven gekoppeld worden en met elkaar vergeleken. De grote en gecombineerde data sets bieden nieuwe inzichten en nieuwe manieren om de gezondheidszorg te organiseren.

 

ESHPM: ook de ethische en juridische aspecten onderzoeken

Het koppelen van data van ziekenhuizen, verzekeraars en technische bedrijven roept vragen op over privacy en veiligheid. Professor Antoinette de Bont: “In het BigMedilytics project brengen we op systematische wijze in kaart welke regels voor het gebruik van BIG data worden gehanteerd. Daarbij kijken we zowel naar de regels op papier bijvoorbeeld in wetgeving als de regels in de praktijk.”

Dr. Anne Marie Weggelaar, samen met prof.dr. Antoinette de Bont coördinator van het project bij Erasmus School of Health Policy & Management: “BIG DATA technologieën kunnen de zorg betaalbaar houden. Door de koppeling van data van ziekenhuizen, verzekeraars en technische bedrijven, kunnen we beter voorspellen wie welke zorg nodig heeft. De uitdaging waarvoor we staan, is om succesvolle big data projecten op groter schaal uit te voeren.”

Meer informatie

Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is toonaangevend in onderwijs en onderzoek op het terrein van beleid en management in de gezondheidszorg in Nederland en ver daarbuiten. De onderzoeksthema’s van ESHPM zijn ‘marktordening en stelselinrichting’, ‘kwaliteit en doelmatigheid van zorg’ en ‘bedrijfsvoering van zorgorganisaties’. Bij ESHPM studeren meer dan 1000 studenten en werken ongeveer 150 medewerkers.