ESHPM draagt bij aan het boek ‘Zó werkt de geneesmiddelenzorg’

Het aantal gebruikers van dure geneesmiddelen is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld tot ruim een kwart miljoen mensen. Meer dan een miljoen mensen gebruikt vijf of meer geneesmiddelen tegelijk voor chronische aandoeningen. Het meest gebruikte geneesmiddel is een laxeermiddel. Biologische ontstekingsremmers zijn de grootste uitgavenposten. Nederland exporteerde verleden jaar voor 14,5 miljard euro aan geneesmiddelen.

Deze feiten en meer staan in het boek ‘Zó werkt de geneesmiddelenzorg’ dat half november is verschenen. Prof.dr. Carin Uyl-de Groot en PhD studente Malou Kuppen hebben meegewerkt aan de inhoud van het boek en hebben de concept van het boek beoordeeld.  “Het boek geeft een helder inzicht hoe de geneesmiddelensector werkt”, aldus Carin Uyl-de Groot.

Van onderzoek tot gebruik

Zó werkt de geneesmiddelenzorg beschrijft hoe het product geneesmiddel tot stand komt en ook hoe de zorg rond geneesmiddelen is georganiseerd. Het boek geeft antwoord op vragen als: Wanneer is een geneesmiddel ‘duur’? Hoe lang duurt het om een innovatief geneesmiddel te ontwikkelen? Wie mogen geneesmiddelen voorschrijven en verstrekken? Wat is apotheekbereiding? Hoe komt de prijs van een geneesmiddel tot stand en hoeveel geld geven we uit aan geneesmiddelen? Het boek geeft uitleg over actuele thema’s als geneesmiddelentekort, marktbescherming en preferentiebeleid.

Neutrale informatie door samenwerking

Het boek is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van de achttien partners van het Platform Zó werkt de zorg én met de actieve medewerking van het College ter beoordeling van Geneesmiddelen, ESHPM, KNMP, HollandBIO, Nederlandse Zorgautoriteit, Nederlandse Federatie van UMC’s, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, VvAA, het ministerie van VWS, Zorginstituut Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.

Platform Zó werkt de zorg

Platform Zó werkt de zorg heeft als missie het debat en de besluitvorming over de zorg naar een hoger plan te tillen door middel van heldere, neutrale en toegankelijke informatie. De achttien partners zijn: Patiëntenfederatie Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, VvAA, NVZ, NFU, LAD, Vilans, NZa, ESHPM, AAG, ministerie van VWS, Zorginstituut Nederland, RIVM, SBOH, Ambulancezorg Nederland, NZa en De Argumentenfabriek als uitvoerend partner.

 

 

Meer informatie

Zó werkt de geneesmiddelenzorg verschijnt op 18 november 2019 en is verkrijgbaar in webshops en in de boekhandel. Het boek kost €20,00, het e-book (geschikt voor laptops en tablet) kost €10,00.

Voor meer informatie over Zó werkt de geneesmiddelenzorg of het Platform Zó werkt de zorg, neem contact op met De Argumentenfabriek.