'Gedeeld leiderschap is voorwaarde voor ketenzorg'

De zorgsector botst tegen haar capaciteitsgrenzen aan. Ondanks alle pogingen om het zorggebruik te beteugelen, wordt de sector door de werkelijkheid ingehaald. Daarom is het volgens bijzonder hoogleraar Wilma van der Scheer tijd voor gedeeld leiderschap: "Gedeelde zorgen vragen namelijk om een gedeelde eigenaar."

De Westerse samenleving is geobsedeerd met leiderschap. "Leiderschap heeft iets verlichts en iets heroïsch", aldus Van der Scheer, bijzonder hoogleraar Leiderschap en Besturing in de Zorg en directeur van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Toch heeft de manier van leidinggeven de afgelopen jaren een radicale verandering ondervonden. De tijd van besturen op afstand heeft plaatsgemaakt voor zelfsturing en samenwerken met de professional.

Ketenzorg

Op vrijdag 3 februari aanvaardde Wilma van der Scheer haar bijzondere leerstoel Leiderschap en Besturing in de Zorg met een oratie over Gedeeld Leiderschap. In de podcast Voorzorg vertelt zij over het belang ervan, de strategische voorwaarden en het samenspel tussen bestuurders, professionals, beroepsgroepen, ketenpartners en burgers. Deze podcast verscheen op 10 februari op Zorgvisie.nl. Beluister de podcast via Spotify en Apple Podcasts.

Meer informatie

Op vrijdag 3 februari aanvaardde Wilma van der Scheer haar bijzondere leerstoel Leiderschap en Besturing in de Zorg met een oratie over Gedeeld Leiderschap. Voorafgaand aan de oratie organiseerden Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en ESHPM een symposium over dit thema. De registraties van de oratie en het symposium zijn terug te kijken via deze pagina over de feestelijke dag.

Op 20 juni 2023 is Wilma een van de sprekers tijdens het Skipr congres De nieuwe leider in de zorg.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen